Dragan Bjelogrlić:

'Vučić je autokrat koji se okružio poltronima, a u panici se sjetio Tome Nikolića'

12.11.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Aktualno političko stanje u Srbiji bila je jedna od glavnih tema gostovanja srpskog glumca, režisera i producenta Dragana Bjelogrlića u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u

Bjelogrlić je u emisiji rekao da može očekivati napade u Srbiji zbog svog gostovanja u Hrvatskoj, ali da je na njih već navikao.

"Bit će napada sigurno, očekujem ih vrlo brzo. Ja sam već dugi niz godina izložen tom tabloidnom linču i ne samo tabloidnom, meni su zastupnici skupštine u Beogradu rekli da idem iz Srbije. Napadali su nažalost i moju obitelj i djecu. To me u samim počecima posebno zaboljelo, a sada sam se navikao, rekao je Bjelogrlić za HRT. Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića, objasnio je što je mislio kada je situaciju u Srbiji opisao kao zvjerinjak.

"Ja sam upotrijebio tu jednu metaforu. Rekao sam da kada vlastodršci pobjede državu, nastane zvjerinjak", odgovorio je. Rekao je kako mu nije problem doći u Zagreb i kritizirati vlast u Srbiji jer da je to sve već rekao i tamo, rekao je i da svoj angažman u javnosti smatra više društvenim nego političkim te da je to idealistički, utopistički pokušaj da se probudi apolitične ljude i da se "razdrma letargija koja je nastala posljednjih godina".

"Ja iskreno to nikada nisam vjerovao, uvijek mi je to smetalo kada razgovaram s ljudima i prijateljima koji vide iste stvari kao i ja, ali se ne žele miješati, kažu da se ne žele baviti politikom. Mi smo pokušali izaći i reći ljudima da se probude. Da prije svega izađu na izbore, a da se kasnije aktiviraju da vrate državu koja je oteta", rekao je Bjelogrlić. Kao jednu od najlošijih stvari u Srbiji smatra to što "postoji mala interesna grupa ljudi koja je uzela sva ovlaštenja". Kaže da u Srbiji postoji kriminalizacija društva i da je represivni aparat povezan s kriminalnim krugovima.

  • +19
Dragan Bjelogrlić na prosvjedu u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL

"Imamo tu ogromnu kriminalizaciju društva. Imamo policajce za koje postoje jasni dokazi da su surađivali s kriminalcima. Oni se ne sankcioniraju, te stvari se ignoriraju. Imamo veliku nepravdu i dvostruke standarde", rekao je Bjelogrlić i dodao da, uz to, mediji linčuju sve one koji se usude nešto govoriti protiv vlasti.

"Imamo jedan agresivni narativ vlasti i nasilje koje je ušlo u sve pore društva te siromaštvo", smatra srpski glumac, a predsjednika Srbije Aleskandra Vučića nazvao je autokratom koji je stvorio čitav niz poltrona oko sebe.

"On je autokrat. Kako zapadnjaci vole reći, stabilokrat ili hibridni režim. To sam odgovarao na pitanje zašto je potegao Tomislava Nikolića", objasnio je Bjelogrlić dodajući da je Vučić svojim narcisoidnim i autokratskim profilom ličnosti oko sebe stvorio čitav niz poltrona, ali da mu oni ne mogu puno pomoći u nadolazećim izborima, pa da se "u panici sjetio nesretnog Tome Nikolića koji je otišao u mirovinu na Dedinje".