OSTAVLJENA BEBA ZVJEZDANA

Vrkić pozvao majku da se javi i obećao pomoći curici

12.07.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Bebu koja je u utorak ostavljena pred vratima Doma zdravlja u Osijeku posjetio je danas i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, bez mogućnosti da taj posjet zabilježe i mediji. Iz bolnice kažu da je takva odluka Centra za socijalnu skrb. Ravnatelj dr. Jozo Kristek kaže da je djevojčica dobro

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Miroslav Sikora rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako su, potaknuti nedavnim događajem kada je ispred zgrade Doma zdravlja pronađeno tek rođeno dijete, odlučili pomoći.

'To nam je ljudska, ali i stručna obveza s obzirom na to da smo najveća ustanova primarne zdravstvene zaštite u ovom dijelu Hrvatske', rekao je dr. Sikora i dodao da će djetetu svakako biti potrebna pomoć pa su se obvezali zajedno s donatorima da će maloj Zvjezdani, kako su je prozvali u osječkoj bolnici gdje se skrbe za nju, za prvu godinu života osigurati potrebnu hranu, odjeću i ostalo.

Važno je istaknuti da Centar za socijalnu skrb i Klinički bolnički centar te sve mjerodavne službe odrađuju dobro svoj dio posla, a mi se uključemo s pozivom da i ostali građani pomognu da tek rođena curica, koja je pokazala toliku volju za životom, što ljepše odrasta, rekao je.

Sljedećih dana objavit ćemo broj žiroračuna na koji će građani moći uplatiti novac, a bit ćemo u stalnom kontaktu s Centrom za socijalnu skrb, koji će znati kome taj novac dodijeliti - mogućoj udomiteljskoj obitelji ili nekom drugom, istaknuo je dr. Sikora i dodao kako im je najveća želja da se jave roditelji, ili majka, i da curica raste u svojoj obitelji.

'Kao zdravstvena ustanova, pozivamo majku da se javi mjerodavnim ustanovama ponajprije zbog svojega zdravlja, a mi svi koji smo se uključili u ovu akciju je ne osuđujemo jer na to nemamo pravo budući da ne znamo razloge takve njezine odluke', rekao je dr. Sikora i dodao kako su psihijatri s kojima je razgovarao rekli kako se 'po činu na koji je dijete ostavljeno, ispred zdravstvene ustanove, a ne, ne daj Bože, bačeno u kantu i slično', može zaljučiti da je riječ o majci koja želi dobro svojem djetetu.

Na novinarsko pitanje što se vidi na snimkama sigurnosne kamere, odgovorio je da su snimke predane policiji koja radi svoj dio posla. Djevojčicu koja je od milja prozvana Zvjezdana danas je u osječkoj bolnici posjetio gradonačelnik Ivica Vrkić. Izvijestili su ga da je dobro, da će još nekoliko dana biti u inkubatoru, a još mjesec dana na njihovoj skrbi, nakon čega će brigu o njoj preuzeti Centar za socijalnu skrb. I gradonačelnik je pozvao majku da se javi te je obećao da će im pomoći.

Pronađeno novorođenče bilo je staro najviše 24 sata. Djevojčica je rođena kao nedonošče i težila je 1,8 kilograma. nogi Osječani zovu Centar za socijalnu skrb i zanimaju se mogu li je posvojiti.