SLUČAJ JAGODA

Vrhovni sud tvrdi da nije imao dokaze

09.02.2010 u 14:41

Bionic
Reading

'Sud je, ako ne utvrdi krivnju, dužan osloboditi optuženu osobu', rekao je glasnogovornik Vrhovnog suda, sudac Dražen Tripalo, u izjavi za Jutarnji list

Tripalo je, ističu novinari Jutarnjeg, bio vrlo suzdržan i naglasio je da ne bi volio komentirati argumente koji su izneseni u presudi Vrhovnog suda. Mađutim, ipak je rekao da je i prvostupanjski sud odlučio isto, ne našavši dokaze za osuđujuću presudu, oslobodio je optuženog, a to je u svojoj odluci i napisalo sudsko vijeće Vrhovnog suda.

'Prvenstveno začuđuju neprimjerene reakcije osoba koje nemaju saznanja o postupku, provedenim dokazima. Ovaj konkretni postupak proveden je u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima za mladež', rekao je Tripalo.

'Ovdje su provedena sva vještačenja', dodao je i istaknuo da 'svi provedeni dokazi nisu bili dovoljni za onaj zaključak koji je pretpostavka osuđujuće presude - da je nedvojbeno utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo koje je optuženoj osobi stavljano na teret'.

Novinari Jutarnjeg lista nisu uspjeli doći do sudaca Vrhovnog suda koji bi bili voljni javno komentirati presudu donesenu krajem prošle godine na tom sudu, no u razgovoru s nekim sucima došli su do zaključka da suci Vrhovnog suda, kao i ostalih sudova, neće donijeti osuđujuću presudu ako je ne mogu poduprijeti odgovarajućim dokazima.

U ovom postupku su, prema presudi Vrhovnog suda, suci imali ispred sebe mišljenja psihologa i nalaz psihijatrijskog vještačenja koji kažu da samo postoji mogućnost seksualnog zlostavljanja. 'Nitko od stručnjaka, sudeći prema obrazloženju, nije uspio pokazati da se stvarno radilo o seksualnom zlostavljanju', rekao je izvor sa suda.

'Problem je kod ovakvih predmeta', smatra iskusni sudac s Vrhovnog suda, 'to da sud saznanja o takvim događajima dobiva posredno, baš zbog toga da se izbjegne dodatno traumatiziranje djece.' Pritom se koriste razni stručnjaci i ako se na temelju svih tih metoda i stručnjaka ne može sa sigurnošću utvrditi da je počinjeno djelo, ne može se donijeti osuđujuća presuda.

No pitanje roditeljske skrbi ne rješava se u kaznenom postupku, ističe izvor Jutarnjeg, ukazujući na mogućnosti koje pruža sustav. To znači da ako je otac zlostavljač uspio izbjeći zatvor, ne znači i da će dobiti priliku opet zlostavljati vlastito dijete jer - ako postoje razlozi da to dijete ne bude u kontaktu s ocem, to će utvrditi druge institucije koje onda moraju zaštititi dijete.