najveća tvornica kombajna

Vrhovni sud proglasio štrajk u Same Deutz Fahr Žetelice nelegalnim, radnici razočarani

07.02.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Štrajk radnika nezadovoljnih malim plaćama u županjskoj tvornici kombajna Same Deutz Fahr Žetelice bit će prekinut u petak, nakon što je u četvrtak štrajkaški odbor zaprimio odluku Vrhovnog suda kojom je štrajk proglašen nelegalnim, potvrdio je novinarima predsjednik štrajkaškog odbora u Same Deutz Fahr Žetelice Marko Ivkošić

Radnici Same Deutz Fahr Žetelice u štrajku se nalaze od 9. siječnja, na što se uprava tvornice, koja je dio talijanske korporacije Same Deutz Fahr, žalila Županijskom sudu u Vukovaru koji je stao na stranu radnika te štrajk proglasio zakonitim. Uprava se potom žalila i Vrhovnom sudu, koji je odlučio da je štrajk ipak nelegalan.

"Razočarani smo, ali nema nam druge nego donijeti odluku o prekidu štrajka i sutra započeti s redovitim poslom", rekao je Ivkošić.

U obrazloženju Vrhovnog suda stoji kako je Kolektivni ugovor u tvrtki i dalje na snazi i da poslodavac ispunjava sve njegove odredbe. Međutim, nisu uzeli u obzir da je 31. kolovoza prošle godine istekao aneks toga ugovora, kaže Ivkošić.

Odluku Vrhovnog suda u štrajkaškom odboru smatraju nekom vrstom podilaženja poslodavcu, a o daljnjim će koracima odlučiti "u hodu". Budući da je zamjetno veliko razočaranje među radnicima, postoji mogućnost da se obrate Ustavnom sudu.

Štrajkaši su od uprave tražili povećanje plaća za 750 kuna bruto i osam posto na posebne uvjete rada. Uprava im je zauzvrat ponudila povećanje plaće za 85 kuna i 400 kuna u neoporezivom dijelu, uz obvezu da u iduće tri godine ne mogu pregovarati o plaćama, što je štrajkaški odbor odbio.

"Ne znam što će sada biti. Već ranije je dio radnika najavio kako je u slučaju neuspjeha štrajka spreman dati otkaze i sreću potražiti u Njemačkoj i drugim zemljama. Više ne žele ovdje raditi za plaću od 3500 kuna, kada vani mogu zaraditi i četiri puta više. Mogla bi ovo biti pirova pobjeda poslodavca", poručio je Ivkošić.