traže veće plaće

Radnici županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetalice u štrajku

09.01.2019 u 14:23

Bionic
Reading

Većina od 400 radnika županjske tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice od srijede se nalazi u štrajku, nakon što pregovori oko povećanja plaća za 740 kuna i proces mirenja s poslodavcem nisu urodili plodom

"Velik broj nas radi za minimalac od oko 3500 kuna bruto, s tim da su neki radnici imali i 95 posto od minimalne plaće", izjavio je glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Same Deutz Fahru Marko Ivkošić.

Povod za štrajk je odbijanje sindikalnog zahtjeva za povećanjem svih razina plaća u skladu s kolektivnim ugovorom i aneksom kolektivnog ugovora u iznosu od 740 kuna i povećanje za osam posto na posebne uvjete rada. Odluci o štrajku prethodio je proces mirenja između poslodavca i sindikata, ali bezuspješno.

"Zadnjih pet godina poslujemo pozitivno i mislimo kako bi bilo u redu da poslodavac uloži više u radnu snagu, a ne samo u strojeve. Ukinuli su nam i topli oborok i jedino ga mi u Hrvatskoj iz cijele grupacije nemamo. Osjećamo se kao radnici drugog reda", kazao je novinarima Ivkošić.

Najviša plaća radnika u tvornici iznosi oko 5100 kuna bruto, a riječ je o iznimno složenim poslovima i stručnim radnicima, pa su mnogi od njih već dali otkaze i odlaze iz Hrvatske, ističe Ivkošić.

Županjska tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice posluje u sastavu talijanske korporacije Same Deutz Fahr i godišnje proizvede oko 400 kombajna koji uglavnom završe na inozemnom tržištu.

To je jedina tvornica kombajna u Hrvatskoj, a u njoj su se do privatizacije nalazili pogoni nekadašnje Tvornice poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković.