žalba na presudu

Vrhovni sud odlučuje o sudbini Smiljane Srnec

26.01.2021 u 07:17

Bionic
Reading

Vrhovni sud danas bi na javnoj sjednici trebao donijeti odluku o žalbi Smiljane Srnec koja je nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora jer je ubila sestru i skrivala je u zamrzivaču 19 godina. Smiljana Srnec moći će se sudskom vijeću obratiti videolinkom iz istražnog zatvora u Varaždinu

Srnec je proglašena krivom za ubojstvo sestre Jasmine 2000. godine zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005., prenosi HRT.

Tijelo je otkriveno u veljači 2019. godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru. Županijski sud u Varaždinu nepravomoćno je osudio Smiljanu Srnec na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga.

Sud u Varaždinu je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je nakon izricanja presude suda u Varaždinu kako nisu prinađeni dokazi o tome tko je ubio Jasminu.

Rekao je da postoje dvije bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji. Također tvrdi da je sudsko vijeće pogrešno prenašalo izjave svjedoka s rasprave u obrazloženju presude.