ilegalno oružje

Vrhovni sud odgovorio na Božinovićeve tvrdnje o uvjetnim osudama

03.07.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Vrhovni sud priopćio je, komentirajući izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da najveća većina kaznenih postupaka oko ilegalnog nošenja oružja završio uvjetnom osudom, kako se za to kazneno djelo, pretežno, izriču uvjetne osude

Vrhovni sud je precizirao da na „kaznenu politiku“ sudova nema utjecaj policija nego jedino Državno odvjetništvo koje može u svojim aktima predložiti sudovima izricanje pojedinih sankcija i njihovu visinu te ako nije zadovoljno, žaliti se protiv odluka nižestupanjskih sudova i time svojim argumentima potaknuti izmjenu sudske prakse.

Najviši sud je istaknuo da su kaznena djela o kojima je govorio ministar, prema propisanoj sankciji, lakša kaznena djela za koja je, osim za najteže oblike, propisana kazna zatvora do tri godine. Sud dodaje da se ta takva kaznena djela, pretežno, izriču uvjetne osude čime se, uglavnom, postiže svrha kažnjavanja propisana Kaznenim zakonom.

U priopćenju suda navodi se da, a obzirom na sustav podjele vlasti, nije na MUP-u komentirati „kaznenu politiku'' sudova jer je svaka od navedenih odluka donesena po zakonom propisanom postupku, na temelju konkretnih okolnosti.

Sud podsjeća da MUP, kao dio izvršne vlasti, ima mogućnost predlaganja Kaznenog zakona ako smatra da se za pojedina kaznena djela svrha kažnjavanja treba postići drugom vrstom sankcija ili težim sankcijama. Nadodaje da MUP, kada uoči nekakav fenomen koji se odnosi na kriminalitet, svojim radnjama, izvidima i preventivnim akcijama, reagira na njega ovlaštenjima propisanima Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima.

Ministar Božinović je u nedjelju, u izjavi za Dnevnik Nove TV, izrazio zabrinutost policije što godišnje oko 90-96 posto presuda za oko 400 kaznenih prijava koje policija pokrene zbog ilegalnog nošenja oružja poznatim počiniteljima, završava uvjetnom osudom.

Božinović je dodao da je prije mjesec dana poslao pismo predsjedniku Vrhovnog suda gdje ukazuje na tu činjenicu, istaknuvši da se uvjetnim osudama ne postiže ni generalna ni specijalna prevencija.

Inače, u Hrvatskoj ima neodređeni broj ilegalnog oružja. MUP 17 godina provodi akciju Zbogom oružje, u kojoj je policiji predano više od 350 tisuća komada oružja, više od šest milijuna komada streljiva i više od šest tona eksploziva.

Akcija se nastavlja pa je ove godine vraćeno više od 2200 komada oružja, više od 45 tisuća komada streljiva i oko 40 kilograma eksploziva, kazao je Božinović.