turisti na jadranu

Božinović o prozivkama iz Splita: Nisu napravili ništa i sad im je kriva policija

29.06.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova u Intervjuu tjedna za Media Servis odgovorio je na prozivke splitskog gradonačelnika da je MUP u Splitu kapitulirao, ali se osvrnuo i na situaciju u oporbi uoči parlamentarnih izbora te usporedio Hrvatsku danas s onom od prije deset godina, kada je Hrvatska postala članicom Europske unije

'Hrvatska je postala jedno veliko gradilište, danas Hrvati kada putuju u Europu više ne moraju nositi sa sobom putovnice, ne moraju čekati na graničnim prijelazima, mogu koristiti svoju valutu u većini zemalja Europske unije. Naravno, EU je puno više od toga i zajednica vrijednosti', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Intervjuu tjedna za Media Servis osvrčući se na jubilarnu godišnjicu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Odgovarajući na pitanje 'imamo li razloga za brigu' kada govorimo o Schengenu, ilegalnim migracijama i pritiscima na hrvatsku granicu, koja je od ove godine i vanjska granica EU-a, te na konstataciju kako je sve više stranaca pa i izoliranih slučajeva napada na strane radnike kao i nedavni slučaj trojice Afganistanaca osumnjičenih za ubojstvo sunjarodnjaka kod zagrebačkog Paromlina, Božinović odgovara:

'Zabrinuti ne trebamo biti. Što se tiče nošenja s tim izazovom, vidite da mi s jedne strane pokazujemo vrlo visoku razinu operativnosti, uključujući taj slučaj koji je policija riješila, što je bitno. Tako je bitno da policija uvijek predana i rješava sve krizne situacije. Razloga za ksenofobiju naravno nikad ne bi trebalo biti, a nema ga ni ne bi ga trebalo biti ni danas'.

U Hrvatskoj je sve više i strane radne snage. U prvih šest mjeseci ove godine izdano je za 47 posto više dozvola nego lani.

'Prošle godine je izdano nekih 124.000 radnih dozvola, dakle mi smo već tu blizu tim prošlogodišnjim brojevima, što znači da do kraja godine će sigurno biti više od 150.000', rekao je Božinović.

Ranije je ministar istaknuo da je Hrvatska jedna od najsigurnijih turističkih destinacija i siguran je da ćemo zadržati takvu reputaciju. Kad govorimo o turizmu, zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević optužio je MUP na čelu s Božinovićem da su kapitulirali po pitanju održavanja javnog reda i mira u Splitu, da su podbacili jer bi policija trebala obuzdavati turiste koji se neprimjereno ponašaju po centru grada i time otežavaju život građanima.

'Policija je postupala po svim dojavama, uključujući i dojave redarske službe', rekao je ministar te dodao nastavio: 

'Potpuno neodgovoran istup i pokušaj da se za vlastitu nesposobnost optuži nekoga drugoga. Iz svega se vidi da je to jedan potpuno nepostojeći koncept kako misle razvijati turizam u Splitu. Ako misle razvijati turizam tako da na svakom kutu u Splitu treba biti policajac, to ne znam ni za jedan relevantan turistički grad u svijetu, da razvija turizam na takav način'.

Božinović je dodao kako se ne sjeća da je ovakva situacija bila dok je Split vodio HDZ i da je zapravo 'kapituliralo nepostojanje održive politike u turizmu'.

'Da bi razvijao turizam moraš stvoriti neke uvjete. Zatvorili su Žnjan gdje su se mladi znali navečer okupljati i što je bilo puno bolje jer nisu svi bili koncentrirani u centru grada. Zapravo sve što je u Splitu je u centru grada, to samo govori da nisu planirali ono što su rekli da će napraviti, a to je da će Žnjan urediti. Oni su samo srušili ono što je bilo tamo i nisu napravili ništa i sad im je kriva policija'.

Ilegalne utrke po Zagrebu, nedavna prometna nesreća u Buzinu koja je završila s pet ozlijeđenih, neprijavljena okupljanja poput onoga u zagrebačkom Blatu gdje je stigla karavana jurilica i gdje je teško ozlijeđeno jedno dijete... Božinovića su upitali jesu li dovoljno pooštrene kazne za prometne prekršaje ili treba još nešto učiniti da se ovakve situacije spriječe.

Ministar je istaknuo da su visoke kazne, ali prije svega brza reakcija, najbitnije za prevenciju.

'Mogu iznijeti primjer Blata, policija je privela organizatora, prijavila ga je prekršajno i sud ga je odmah osudio. Ne samo da je sud brzo reagirao na prijavu policije, već je policija kazna više od 10 sudionika te karavane. Mislim da je sve skupa više od 4.000 eura kazni naplatila toj ekipi koja se nije udostojila zatražiti dozvolu'.

Okrenuo se Božinović potom na na nadolazeće parlamentarne izbore. Na pitanje je li HDZ već u kampanji, odgovorio je:

'HDZ nije u kampanji, ali kampanja vam počinje dan nakon izbora. HDZ je izašao na izbore sa svojim programom, sve ono što smo naveli u tom programu smo, pogotovo glavne stvari, ispunili i što se nas tiče mi smo spremni. To nije upitno'.

Nije htio otkriti hoće li raspisati parlamentarne prije europskih izbora, ali se osvrnuo na stanje u oporbi, koja se, kaže bavi sama sobom i na sve druge gleda kao na neprijatelje. Tu prije svega misli i na odluku Možemo da ne ide sa SDP-om u koaliciju.

'Mislim da je ishod tog razgovora i dogovora između te dvije stranke bio jasan svima, osim možda gospodinu Grbinu i možda još nekome tko se nadao. Oni nisu shvatili da je za Možemo zapravo njihova glavna borba tko će biti lider ljevice i da tu ne vide SDP'.

Na upit koga vidi kao lidera opozicije, Možemo ili SDP te od koga se osjećaju ugroženo, Božinović je odgovorio:

'Mi uopće ne gledamo u tom smjeru. Mi smo koncentrirani na svoje politike'.

Rekao je da će HDZ na iduće izbore izaći kao i do sada što se tiče partnera.

Na pitanje očekuju li jednako dobre rezultate kao i na prošlim izborima kada ih je svakako pogurala i borba protiv pandemije koronavirusa, odgovorio je:

'Prirodno je da se nadaš boljemu, a mislim da je i naš optimizam realan. Jer kad razgovarate s ljudima koji nisu opterećeni politikom i nisu članovi nijedne stranke pa vam dođu i kažu da teško mogu vidjeti nekoga od današnjih oporbenih čelnika u poziciji preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku. Ljudi ne žele u toj mjeri riskirati', zaključio je Božinović.