SUKOB OKO NE KRŠKO

Vrdoljak se pere od optužnice za prijetnje: Čovjek je dao lažni iskaz, ja sam branio hrvatske interese!

20.04.2018 u 10:03

Bionic
Reading

Nakon što je u javnost iscurila vijest kako je potvrđena optužnica protiv predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka zbog prijetnji koje je 2015. kao ministar gospodarstva uputio hrvatskom članu Uprave NE Krško Hrvoju Perhariću Vrdoljak je odlučio sazvati konferenciju za medije

'Nikada nisam prijetio. Nikada nisam prijetio, posebno obitelji, jer je i meni obitelj najveća vrijednost. A sve što želim da izađe iz ovog slučaja je istina. Za njegova mandata izgubljeno je preko dvije milijarde kuna, što je trećina zagrebačkog proračuna. Istina je da je čovjek dao lažni iskaz jer sam ga pozvao na odgovornost. Pokušao je na taj način sačuvati svoju poziciju i nastaviti brinuti o slovenskim državnim interesima. Pozivam sve institucije da provjere poštuje li se međudržavni sporazum. Četrnaest godina, otkad je on tamo, Hrvatska gubi', kazao je Vrdoljak.

Smatra da je optužnica temeljena isključivo na Perharićevu iskazu.

'Moji svjedoci nikad nisu pozvani i oni će svjedočiti u redovnom postupku. Moramo štititi svoja radna mjesta, svoje ljude. Neka opozicija i pozicija kažu kako svoje stvari', istaknuo je Vrdoljak.

Naveo je da o onome što se događa u Krškom nije znao do ljeta 2015. godine.

'Danas govorimo da su u ovoj državi ključna radna mjesta. Za dvije milijarde kuna moglo se imati stotine radnih mjesta', mišljenja je Vrdoljak.

Dodao je da je pažnju na ono što se događa u NE Krško skrenuo ministru Tomislavu Ćoriću.

  • +2
Ivan Vrdoljak Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Još sinoć, nakon što je informacija došla do javnosti, Vrdoljak se oglasio na Facebooku i napisao da je kao ministar gospodarstva, štiteći interese Republike Hrvatske, tražio odgovornost hrvatskog člana Uprave Krškog Hrvoja Perharića zbog nepoštivanja državnog ugovora na hrvatsku štetu.

'Prema mojim informacijama, na preporuku slovenskih odvjetnika i slovenskog člana Uprave, predloženo je podizanje lažne kaznene prijave. Prijava se temelji isključivo na lažnom iskazu Hrvoja Perharića s ciljem očuvanja isključivo slovenskog interesa. Zbog ponašanja slovenske strane, uz podršku Hrvoja Perharića, Hrvatska gubi stotine radnih mjesta', napisao je Vrdoljak.

U studenome 2015. godine, javio je Telegram, dok je Vrdoljak bio ministar gospodarstva, trajao je sukob oko mjesta hrvatskog člana Uprave u Nuklearnoj elektrani Krško, kojom zajednički upravljaju hrvatski HEP i slovenska tvrtka Gen energija. Funkciju hrvatskog člana Uprave obnašao je Perharić.

No slovenska strana odbila je kandidata kojeg je predložio HEP jer nije ispunjavao zakonske preduvjete. Radilo se o Draganu Marčinku, bivšem direktoru kutinske Petrokemije, kojeg je na tu funkciju, prema pisanju medija, doveo Vrdoljak.

Međutim Marčinko nije imao 'najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru nuklearne energetike', kako to propisuje slovenski zakon, što su iskoristili kao argument da ga odbiju.