SVAĐA SUVLASNIKA

Slovenci produžili mandat direktoru nuklearke Krško bez suglasnosti hrvatske strane

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 11.04.2018 14:17
  • Objavljeno 11.04.2018 u 14:04
Krško (11)

Krško (11)

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Slovenska GEN Energija na novi je mandat predsjednika Uprave Nuklearne elektrane Krško imenovala Stanu Rožmana, a učinila je to bez suglasnosti hrvatskog suvlasnika, Hrvatske elektroprivrede, iz koje u srijedu ponavljaju da ne osporavaju pravo slovenskoj strani na imenovanje predsjednika Uprave, ali i da očekuju da ne opstruira pravo HEP-u da imenuje svog člana Uprave NE Krško

Skupština dioničara nuklearke Krško prošli tjedna nije donijela odluku o novom mandatu Rožmanu na čelu nuklearke, a kako je njemu mandat istekao 9. travnja, slovenski je suvlasnik, tvrtka GEN Energija jučer donijela odluku o njegovu novom mandatu, ali bez suglasnosti HEP-a, koji je na skupštini bio tražio zamjenu svog člana u Upravi Hrvoja Perharića.

Iz HEP-a danas potvrđuju da društveni ugovor o NE Krško omogućava neposredno imenovanje predsjednika ili člana Uprave NEK u slučaju isteka njihova mandata iz bilo kojeg razloga.

"S obzirom da je 9. travnja 2018. istekao mandat Stanislavu Rožmanu, GEN energija je 10. travnja 2018., bez suglasnosti HEP-a neposredno imenovala 70-godišnjeg Rožmana na još jedan petogodišnji mandat, do 2023. godine. Ukoliko se na predstojećoj sjednici Skupštine ne postigne suglasnost oko njegova jednostranog imenovanja, kao i oko zamjene Hrvoja Perharića odgovarajućim kandidatom Hrvatske elektroprivrede koju GEN energija osporava, izgledno je da će se zbog jednostranih odluka direktora GEN energije Martina Novšaka pokrenuti ad hoc poslovno tehnička arbitraža", kažu u HEP-u.

Pritom ponavljaju da HEP ne osporava pravo GEN energiji da imenuje predsjednika Uprave, ali i da, sukladno Međudržavnom ugovoru, očekuju da GEN energija "ne opstruira pravo HEP-a da imenuje svog člana Uprave NE Krško, pogotovo što predloženi HEP-ov kandidat ima reference koje su značajno jače od onih koje propisuje Međudržavni ugovor".

Ljubljanski list "Delo" prenosi kako su u GEN Energiji potvrdili ponovno imenovanje Rožmana za predsjednika Uprave, "čime se osigurava da NEK ima upravu na koju se može osloniti" te da Rožman ispunjava najviše standarde za tu poziciju jer vodi NEK već 30-ak godina i temeljito poznaje specifičnosti nuklearke i tehnološke izazove koji su pred njom, a uživa i povjerenje javnosti i zaposlenih.

  • +9
  • +6

Nuklearna elektrana Krško

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

List navodi kako je u pozadini spora suvlasnika oko imenovanja dvočlane uprave nastojanje hrvatskog suvlasnika da imenuje svog novog člana Uprave umjesto Hrvoja Perharića, koji u Upravi predstavlja hrvatskog suvlasnika već 13 godina, a mandat mu istječe početkom studenoga iduće godine. 

Prema pisanju "Dela", HEP inače nema rezervi da Rožman ostane na čelu Uprave NE Krško, ali se poziva na pravo da HEP odluči o članu Uprave koji će predstavljati hrvatskog suvlasnika. GEN Energija to je interpretirala kao pokušaj "vezane trgovine" te je zamjenu hrvatskog člana Uprave odbila pa "Perharić, kojega bi Hrvati voljeli smijeniti, za sada ostaje hrvatski član Uprave", navodi list.

Prenosi i ocjenu neimenovanog izvora da bi situacija mogla biti problematična s obzirom na odnos suvlasnika nuklearke. 

"Jednostranim imenovanjem Uprave moglo bi doći do trenja između Slovenije i Hrvatske", kazao je anonimni izvor, objašnjavajući kako bi to u budućnosti moglo biti vidljivo prilikom usvajanja poslovnih izvješća i poslovnih planova, a možda bi moglo doći i do zamjene hrvatskih članova u Nadzornom odboru NEK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!