AFERA POREZNICA

Vrdoljak priznao da je zvao Poreznu upravu

24.06.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Europarlamentarka iz redova SDP-a Biljana Borzan, Mate Radeljić, koji je 2012. radio kao direktor Osječke TV, a danas je jedan od savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zvali su Poreznu upravu zbog tvrtke OLT Željka Biloša, otkrivaju USKOK-ove snimke njihovih tajno snimljenih razgovora, prema pisanju Jutarnjeg lista. Telefoniranje je novinarima uoči sjednice Vlade priznao ministar gospodarstva HNS-ov Ivan Vrdoljak, ali tvrdi da time nije prekoračio svoje ovlasti jer, tvrdi, nitko od nikoga nikada nije tražio da se učini nešto protuzakonito

'Zvao sam zbog Borova, prošli tjedan Imunološki je bio u pitanju. Zovemo zbog TLM-ova, raznih brodogradilišta, to je jedan normalan proces. Zvao sam da pitam za stanje, što se događa tamo, možemo li to spasiti', rekao je Vrdoljak i kazao kako ne misli da je prekoračio ovlasti 'jer ministar gospodarstva niti bilo koji dužnosnik ili predsjednik vlade ne može prekoračiti svoje ovlasti ako zove i pita što se događa. Moramo imati čistu sliku. Nema tu prekoračenja ovlasti, jer nitko od nikoga nije nikada tražio da se učini nešto kontra zakona, nego da se odluči što se može napraviti. I ako je moguće izaći u susret da se spase radna mjesta. Ako nije moguće, tražimo druge načine'.

Vrdoljak: Mora se platiti porez

Na novinarski upit šalje li se time poruka 'ne plaćajte porez, spasit ćemo radna mjesta', odgovorio je kako nitko ne smije pomisliti da ne plaća porez: 'Mora se platiti porez'.

Osim Vrdoljaka, prema pisanju Jutarnjeg lista na temelju USKOK-ovih snimki, oko odgode porezne ovrhe nad Biloševom tvrtkom intervenirali su i europarlamentarka Biljana Borzan te Mate Radeljić, koji je 2012. radio kao direktor Osječke TV, a danas je jedan od savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Bauk: Borzan je djelovala u dobroj vjeri

Da na aferu, koja se 'isprepliće' i oko njegove stranačke kolegice Borzan, gleda kao promatrač, novinarima je uoči sjednice Vlade kazao ministar uprave Arsen Bauk: 'Pojavljuju se u medijima napisi o njenoj ulozi u ovom slučaju. I ono koliko sam uspio shvatiti, radi se o postupanju u vjeri ili namjeri da bi se sačuvala radna mjesta. Očito da je to mislilo i odvjetništvo kada je nije obuhvatilo u optužnici'.

Upitan smatra li spornim što je Radeljić sada na poziciji savjetnika predsjednice za unutarnju politiku, Bauk je rekao kako 'ne zna je li predsjednica prilikom imenovanja imala ta saznanja. Sada, ukoliko smatra da je postupanje te vrste neka zapreka da obnaša takvu dužnost to je njena odluka. Činjenica je da ni Radeljić nije obuhvaćen optužnicom, a i ovi koji su obuhvaćeni tek se treba dokazati krivnja'.

Biljana Borzan ne opovrgava to da se raspitivala o sudbini ove tvrtke, a cilj joj je bio, kaže, sačuvati radna mjesta, javlja HTV.

Razgovori koje je USKOK, piše Jutarnji list, snimio prije tri godine kada je Bilošev mobitel po nalogu istražnog suca bio pod mjerama tajnog nadzora, trebali bi biti jedan od dokaza kojima će USKOK pokušati dokazati da je bivša ravnateljica Porezne uprave, a sada saborska zastupnica SDP-a, Nada Čavlović Smiljanec, u srpnju 2012. spriječila ovrhu Porezne uprave nad Biloševom tvrtkom OLT, koja je u to vrijeme imala 27,2 milijuna kuna poreznoga duga, a novac koji je u međuvremenu sjedao na račune OLT-a nije bio ovršen. OLT je u svibnju 2013. pokrenuo predstečajnu nagodbu, a prema optužbama USKOK-a, državni proračun je stopiranjem ovrhe oštećen za 9,498.176 kuna.

Osim Čavlović Smiljanec, USKOK je optužio i bivšu šeficu osječkoga područnog ureda Porezne uprave Ružicu Kovačević, koju tereti da je operativno spriječila ovrhu nad Bilošem, ali i samoga Biloša kojega optužuju da je poticao bivše poreznice da mu pomognu izbjeći ovrhu.