DOZVOLA ZA ELEKTRANU

Vrdoljak: Osijek će postati energetsko čvorište

06.11.2015 u 12:50

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako će izgradnjom kogeneracijske elektrane Osijek postati energetsko čvorište istočne Hrvatske i šire regije

Tijekom obilaska lokacije buduće elektrane na području osječke Termoelektrane-toplane, Vrdoljak je kazao kako je projekt prošli tjedan dobio građevinsku dozvolu, a izvođač radova, konzorcij Đure Đakovića i nizozemske tvrtke Host, započeo s pripremnim radovima za gradnju elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije na biomasu vrijedne 16,2 milijuna eura.

Osijek će time postati energetsko čvorište ne samo ovog dijela Hrvatske, nego i šire, rekao je Vrdoljak, rekavši da je počela "nova era osječke energetike" te da će u novoj elektrani posao naći nekoliko desetaka radnika.

Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić kazao je kako će osječka i sisačka elektrana biti prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP-a, ocijenivši bitnim da se, uz konvencionalne izvore električne i toplinske energije, koriste i obnovljivi izvori. Istaknuo je kako će postrojenje imati stupanj iskoristivosti od preko 70 posto.

Buduća elektrana na biomasu snage 3 megavata električne i 10 megavata toplinske energije, primarno će biti namijenjena proizvodnji toplinske energije za središnji toplinski sustav grada Osijeka. Početak radova očekuje se u prosincu ove, a završetak do kraja iduće godine, nakon čega počinje probni rad, a ulazak u puni pogon očekuje se u proljeće 2017. godine.