vremenska prognoza

Vraćaju se vrućine: Evo u kojim će gradovima biti velika opasnost od toplinskih valova

17.08.2023 u 10:06

Bionic
Reading

I sljedećih dana prevladavat će sunčano i vruće, na Jadranu od petka i uz toplinski val koji može utjecati na zdravlje. No neće biti sasvim stabilno, pa su ponegdje mogući poslijepodnevni pljuskovi

U četvrtak će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano. Ujutro mjestimice uz rijeke magla, a uglavnom nakon sredine dana uz više oblaka mjestimice malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. Temperatura zraka ujutro od 16 do 18 °C, a danju između 28 i 30 °C. Podjednake vrijednosti temperature bit će i u središnjoj Hrvatskoj.

Četvrtak će biti pretežno sunčan, iako ponegdje treba računati na umjerenu, moguće i povećanu naoblaku uz malu vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak ili poneku kap kiše. Sasvim suho ne može se jamčiti ni u gorskim područjima, u kojima tijekom jutra može biti i magle. Na sjevernom Jadranu sunčano, gotovo bez oblaka.

U gorju će ponegdje puhati umjeren sjeveroistočnjak, a na moru nakon jutarnje bure, podno Velebita na udare moguće i jake, danju zapadnjak i sjeverozapadnjak.

  • +25
Vrućine u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić

Najviša temperatura zraka od 30 do 33 °C na obali, otocima i u unutrašnjosti Istre, a u Lici i Gorskom kotaru od 26 do 28 °C. Dnevne će vrijednosti temperature zraka na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije biti više od 30 °C. Pritom uglavnom vedro, u Zagori uz dnevni razvoj oblaka umjerena vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak. Na moru će puhati slab i umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, a ujutro mjestimice bura.

  • +14
Vrućine u Rijeci - toplinski val u centru grada Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Vjetar podjednak i na krajnjem jugu Lijepe Naše te će more, kao i drugdje na Jadranu, biti malo, prema otvorenom ponegdje umjereno valovito. Uz obilje sunca temperatura zraka tijekom dana od 30 do 33 °C.

Do kraja tjedna posvuda u unutrašnjosti vruće, posebice u dane vikenda. Uz dnevni razvoj naoblake postojat će mogućnost za pokoji pljusak uz grmljavinu, uglavnom u petak, a u Zagori u subotu. U jutarnjim pak satima može biti mjestimične kratkotrajne magle. Na Jadranu pretežno sunčano i vruće.

I dalje će puhati bura u noći i ujutro te sjeverozapadnjak i jugozapadnjak sredinom dana i poslijepodne. Mala je vjerojatnost za lokalni neverin u subotu na jugu naše zemlje, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Za vikend su izdana i upozorenja za nekoliko hrvatskih gradova. U petak se tako očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u Rijeci i Splitu, a za vikend je u tim gradovima izdano narančasto upozorenje koje sugerira veću opasnost zbog vremenskih prilika. U nedjelju pretežno sunčano te i dalje vruće, u dijelovima zemlje i uz toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Velika opasnost od toplinskog vala u nedjelju će biti i u Dubrovniku, a u Kninu će biti umjerena.