VREMENSKA PROGNOZA

Nastavlja se sunčano i vruće vrijeme, nakon petka stiže novi toplinski val

16.08.2023 u 06:32

Bionic
Reading

I nakon blagdana Velike Gospe prevladavat će sunčano, osobito na Jadranu i vedro i vruće, ali u srijedu i četvrtak još će biti ponekog pljuska s grmljavinom, uglavnom na kopnu.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Uz lokalno umjeren do jak razvoj oblaka moguć je poneki pljusak s grmljavinom, osobito od sredine dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a najviša temperatura od 28 do 30 °C.

Najviša temperatura oko 30 °C bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, ali u popodnevnim satima uz umjeren do jak razvoj oblaka ne može se posve isključiti mogućnost za poneki pljusak.

U gorju pretežno sunčano, na sjevernom Jadranu i vedro. Jutro će u gorju još biti razmjerno svježe, na Jadranu uglavnom toplo, a najviša dnevna temperatura zraka u gorju između 26 i 29 °C, na moru između 30 i 33 °C. U noći i ujutro uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

Podjednak vetar i na srednjem Jadranu - u noći i ujutro slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Prevladavat će sunčano i vruće, a u unutrašnjosti Dalmacije uz umjeren razvoj oblaka vrlo je mala vjerojatnost za poneki pljusak u poslijepodnevnim satima.

Poneki pljusak može se dogoditi i na krajnjem jugu Hrvatske, ali je vjerojatnost za to mala. Uz obilje sunca temperatura će od jutarnjih 21 do 25, u zaobalju i niže, porasti na 30 do 33 °C. Nakon bure danju će okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura oko 25, 26 °C.

I u četvrtak još ne posvuda stabilno pa sunčanije i toplije

U četvrtak u unutrašnjosti još ne posve stabilo pa postoji vjerojatnost za poneki pljusak, osobito na istoku. Zatim pretežno sunčano i još malo toplije. Na Jadranu će prevladavati sunčano uz postupni porast temperature zraka pa ponovno valja obratiti pozornost od petka na pojavu toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. U noći i ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

  • +34
Prepune plaže u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric