sindikati

Vozači autobusa najavljuju štrajk za 23. kolovoza

21.08.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Sindikat prometa i veza Hrvatske i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske najavili su da će u petak, 23. kolovoza, organizirati desetominutni štrajk upozorenja na svim linijama prijevoza putnika - u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu diljem zemlje

Svi vozači autobusa zaustavit će vozila od 10 sati do 10,10 sati, osim autobusa na brzim cestama i autoputevima. U tom razdoblju neće prometovati autobusne linije niti raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u javnom linijskom prijevozu putnika, najavili su sindikalni čelnici u srijedu na konferenciji za novinare.

Istoga dana u Zagrebu će od 10 sati do 10,30 sati održati prosvjednu vožnju autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Organizatori se ispričavaju putnicima zbog neugodnosti koje će imati tog dana te cijeloj javnosti što su 'prisiljeni djelovati na ovakav način'.

Sindikalci ističu da su se zadnjih mjeseci obraćali Vladi, premijeru i njegovim ministrima, ali im nitko nije odgovorio na zahtjeve - povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika te uvođenje statusa službene osobe za vozače autobusa, kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja.

Traže hitan razgovor s Plenkovićem i najavljuju novi štrajk za 9. rujna

Stoga traže hitni razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva te najavljuju za 9. rujna novi štrajk na neodređeno vrijeme, ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Sindikati optužuju resorno ministarstvo da nije ispoštovalo Uredbu EU 1370 nego je blokiralo izdavanje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika, koji je prošao javnu raspravu, a njime bi se, tvrde, nakon više od 25 godina uveo red u domaćem javnom linijskom prijevozu putnika autobusima.

'Uredba EU 1370 donesena je 2007., imali smo vremena da je implementiramo 12 godina, kao što su napravile zemlje EU u okruženju, izradimo zakonski okvir i do 30. studenoga uvedemo primjenu javne usluge za prijevoz putnika autobusima. Ministarstvo je blokiralo izdavanje Pravilnika i probilo sve zakonske okvire, pojedinci u ministarstvu glavni su krivci za događaje koji slijede', ističu Anto Jelić i Stjepan Lisičak.

Upozoravaju kako se nakon 30. studenoga ukidaju sve potpore i subvencije, a ukidanjem linija koje su već dugo vremena ispod granice isplativosti mnoga radna mjesta postaju upitna.

Jelić i Lisičak podržali su najavljeno povećanje plaća medicinskom osoblju, policiji, nastavnicima i učiteljima, no upozoravaju premijera i ministra prometa da zaposlenici u javnom linijskom prijevozu povećanje plaće nisu vidjeli već godinama.

'Zašto Vlada diskriminira svoje državljane, u tvrtkama u kojima djeluju naši sindikati zaposleno je više od 7000 radnika - zar su oni manje vrijedni od radnika HŽ-a putnički prijevoz ili Jadrolinije, koje ste koncesijama i velikim subvencijama zaštitili na deset godina', pitaju sindikalci.