energetska kriza

Von der Leyen u Kišinjevu: Pomoći ćemo Moldaviji s 250 milijuna eura da plati plin

10.11.2022 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak da će EU pomoći Moldaviji s 250 milijuna eura zbog energetske krize

"Činimo sve što možemo kako bismo vam pomogli u ovoj krizi", rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Kišinjevu, najavivši program pomoći od 200 milijuna eura. "Činit će ga 100 milijuna eura subvencija i 100 milijuna eura zajmova, a novac bi trebao biti na raspolaganju od siječnja 2023.", kako bi se "pomoglo Moldaviji da plati plin", rekla je.

Dodatnih 50 milijuna eura bit će isplaćeno kako bi se poduprlo javne financije zemlje, koja je službeni kandidat za članstvo u EU-u, rekla je. Moldavija, bivša sovjetska republika od 2,6 milijuna stanovnika, zadnjih je tjedana suočena s poteškoćama u opskrbi plinom.

Dotok ruskog plina, o kojem gotovo u cijelosti ovisi, značajno je smanjen i više ne dobiva struju iz Ukrajine zbog ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu. "Ovo je najgora kriza u zadnja tri desetljeća", rekla je moldavska predsjednica Maia Sandu, kritizirajući Rusiju što instrumentalizira energetske resurse pretvorivši ih u "oružje protiv demokracije".

EU je ove godine već dodijelio Moldaviji 840 milijuna eura. Moldavija je primila nekoliko stotina tisuća ukrajinskih izbjeglica. Pariz će 21. studenoga biti domaćin konferencije za pomoć Moldaviji. To će biti treća donatorska konferencija nakon onih u travnju i srpnju na kojima je prikupljeno po 600 milijuna eura.

Energetska kriza u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia