PROCJENA STRUČNJAKA

Njemačka će do 2025. na mjere potpore za ublažavanje energetske krize potrošiti 135 milijardi eura

10.11.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Njemačka će do 2025. godine za mjere potpore izdvojiti 135 milijardi eura, izračunao je ekonomski institut ifo, naglasivši da iznos ne uključuje troškove ograničenja cijena struje i plina.

Do kraja godine vlada će iz proračuna za mjere pomoći izdvojiti 33,3 milijarde eura, te 49 milijardi u 2023. i 52,2 milijarde u 2024. godini, utvrdili su analitičari njemačkog instituta.

Ukupni iznos od 135 milijardi eura odgovara 3,8 posto njemačkog BDP-a, a ne uključuje troškove ograničenja cijena plina i struje jer ga Bundestag još nije usvojio, rekao je ifo-v stručnjak za poreze Max Lay.

Trošak te mjere još je nepoznanica, ali procjenjuje se da povećati iznos za 90 milijardi eura.

"U ovoj godini najveća je stavka energetski dodatak za radnike, u neto iznosu od 10,4 milijarde eura", rekao je Lay.

„Slijedi šest milijardi eura energetskog dodatka za umirovljenike, pa 3,1 milijarda eura za privremeno smanjenje naknada za energiju, 2,7 milijardi eura za povećanje neoporezive osnovice i 2,5 milijardi eura za mjesečnu kartu za javni prijevoz od devet eura", dodao je.

U 2023. i 2024. godini najznačajnija bi stavka trebalo bi biti ublažavanje porezne progresije, koje bi iz budžeta trebalo odnijeti 12 odnosno 27 milijardi eura, izračunali su u ifou.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Ostali visoki troškovi uključuju izmjenu naknada za stanovanje, koja bi proračun u iduće dvije godine trerbala stajati po četiri milijarde eura i smanjenje PDV-a na plin, s procijenjenim proračunskim rashodom od ukupno 11,3 milijarde eura u tri godine.

"Teret pada realnih primanja zbog viših cijena energije morat će snositi društvo", rekao je Ifo-ov stručnjak za makroekonomiju Andreas Peichl.

"Državna potpora mora slijediti dva pravila: poticaji za uštedu energije moraju biti sačuvani u cijelosti, a pomoć treba davati samo posebno teško pogođenim kućanstvima", dodao je Peichl.