KONTRA KRIZE

[DOKUMENT] Ultimativni vodič: Sto savjeta za uštedu energije i novca u kućanstvu

10.11.2022 u 06:17

Bionic
Reading

Živa u termometru pada, a računi za potrošenu energiju rastu. Zato je dobro još jednom razmisliti o tome kako smanjiti potrošnju. U tome vam puno mogu pomoći savjeti Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP). Kroz europski projekt Label 2020, Institut je ovih dana izdao opsežnu brošuru s čak 100 savjeta o tome kako smanjiti potrošnju toplinske i električne energije. Izdvojit ćemo njih desetak, a ostale možete pronaći u brošuri koju možete preuzeti na poveznici unutar teksta

Kako smo usred jeseni, a zima nam kuca na vrata, krenut ćemo sa savjetima za to kako uštedjeti na grijanju, pogotovo zbog toga što od ukupne potrošene energije u kućanstvu čak 80 posto odlazi na zagrijavanje prostora i pripremu tople vode, a 20 posto trošimo na rasvjetu te na različite kućanske i elektroničke uređaje.

Grijanje

Svakako prije početka sezone grijanja odzračite radijatore s obzirom na to da zaostali zrak u njima može smanjiti kapacitet sustava. Radijatore ne prekrivajte zavjesama ili komadima namještaja jer ćete time smanjiti njihov toplinski učinak.

Preporučuje se ugradnja sobnog termostata, kojim je moguće smanjiti troškove grijanja od sedam do 15 posto. Isto tako dobro je ugraditi radijatorske ventile, a njima je moguće postići uštede čak i do 20 posto – ovisno o vrsti termostata i brzini reakcije.

Kad je riječ o preporučenim temperaturama u prostoru, držite se sljedećih vrijednosti:

  • hodnik: 14-18°C
  • spavaća soba: 18°C
  • kuhinja: 18-21°C
  • radna soba: 18-21°C
  • dnevni boravak: 20-23°C
  • kupaonica: 23-25°C
  • preko dana, kad nikoga nema doma: 16°C
  • za vrijeme zimskog godišnjeg odmora: 10°C

Imajte na umu to da smanjenjem temperature za jedan stupanj možete postići uštedu od pet posto ukupne godišnje energije za grijanje.

Ako želite zimi prozračiti prostorije, možete to napraviti u trajanju od tri do četiri minute. To je dovoljno da se izmijeni sav ustajao zrak, a da se pri tome ne ohlade zidovi, podovi i namještaj.

Važno je voditi brigu o sustavima grijanja. Zamijenite kotao stariji od 15 godina kondenzacijskim kotlom, čija učinkovitost iznosi preko 100 posto. Ako imate kotao koji ima manje od 10 godina i nema ugrađenu regulaciju, umjesto njegove zamjene preporučuje se nadogradnja sustava regulacije, čime je moguće postići uštede i do 15 posto.

Više od 40 posto kućanstava u Hrvatskoj grije se na drva. Zamjena stare peći učinkovitijim modelom ili kotlom na drva može rezultirati uštedom i do 50 posto ogrjevnog drva na godišnjoj razini.

Ložište nije potrebno pretrpavati drvima. Iskoristivost je bolja ako ga umjereno punite, a za što bolje izgaranje i učinkovitost cjepanice ne bi trebale biti promjera većeg od 10-15 centimetara.

Priprema tople vode

U našim kućanstvima voda se obično zagrijava u bojlerima pomoću električne energije. Najekonomičniji način rada je da ih namjestite da griju vodu između 55°C i 60°C.

Grijanje Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

Za one koji žive u obiteljskim kućama predlaže se zamjena bojlera solarnim toplinskim kolektorima. Povrat investicije u takve sustave za četveročlanu obitelj, ovisno o lokaciji, iznosi pet do 10 godina.

Kućanski uređaji

Uzimajući u obzir to da vrijeme korištenja uređaja može značajno utjecati na troškove, preporučuje se da ih kad god možete koristite za trajanja niže tarife, odnosno noću.

Tijekom zimskog računanja vremena od 7 do 21 sat vrijedi viša tarifa, a od 21 do 7 sati niža tarifa. Za vrijeme ljetnog računanja vremena viša tarifa računa se od 8 do 22 sata, a niža od 22 do 8 sati.

Rublje perite na programima s najnižom temperaturom vode dostatnom da ono bude dobro oprano. Sadašnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama.

Bubanj perilice napunite do vrha, odnosno toliko da u slobodni prostor možete staviti šaku bez pritiskanja odjeće. Naravno, energetski je znatno učinkovitije pranje punog bubnja rublja nego dva pranja dopola napunjene perilice.

Slični savjeti vrijede za perilicu posuđa, s time da bi bilo dobro da je priključite na toplu umjesto na hladnu vodu, s obzirom na to da se najveći dio energije troši na njeno zagrijavanje.

Hladnjak je jedan od najvećih potrošača struje u domu. Zato, kad ga kupujete, njegov kapacitet prilagodite svojim potrebama. Naime hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje (što je oko 300 kuna), bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.

Hladnjak i ledenicu najbolje je držati u što hladnijem i mračnijem prostoru. Što je hladnije, veća je ušteda energije, točnije svaki stupanj može smanjiti potrošnju struje i do šest posto.

Preporučuje se podesiti temperaturu u hladnjaku na 6°C, a ledenice na standardnih -18°C. Temperatura niža za stupanj znači povećanje potrošnje energije i do pet posto.

U kuhinji je veliki potrošač i štednjak. Preporučuje se upotreba učinkovitijih uređaja: stakleno-keramičkih grijaćih ploča i automatskih brzogrijaćih ploča, a tek potom običnih električnih ploča.

Do kuhate jelo, obvezno pokrijte lonac poklopcem i 10 minuta prije kuhanja isključite ploču jer će biti dovoljno dugo zagrijana da se jelo zgotovi.

Rasvjeta

Prilikom kupnje rasvjetnih tijela uzmite u obzir performanse žarulja iskazanih u lumenima. Veći broj lumena znači veću količinu svjetla koju žarulja proizvodi. Dodatno, pogledajte omjer lumen/vat, koji opisuje učinkovitost žarulje (veća vrijednost označava učinkovitiji izvor svjetlosti). Trenutno, LED izvori svjetlosti rezultiraju potrošnjom energije i do 90 posto manjom u odnosu na klasična rješenja.

Redovito čistite rasvjetna tijela s obzirom na to da nečistoće mogu apsorbirati i do 50 posto svjetlosti.

Preporučuje se korištenje senzora pokreta i uređaja za podešavanje vremena u cilju smanjenja potrošnje energije za rasvjetu. U hodnicima i stubištima u kojima prolazi manji broj osoba potrošnja električne energije primjenom detektora pokreta može se smanjiti do 50 posto.

Elektronička oprema

Većinu elektroničke opreme potrebno je ugasiti prilikom nekorištenja radi izbjegavanja tzv. stand by gubitaka.

Prilagodite udaljenost gledanja i veličinu televizora veličini prostorije u kojoj se nalazite – najbolje iskustvo gledanja dobiva se kada ekran zauzima 40 posto vidnog polja.

Elektroničke zaslone računala potrebno je isključiti ako se ne koriste jer troše oko 50 posto energije potrebne za njihov rad.