odavanje tajnih podataka

Vojnikinja snimila trenutak potresa u zgradi MORH-a; sada joj prijeti zatvorska kazna

21.02.2023 u 15:34

Bionic
Reading

Djelatnica MORH-a priznala da je mobitelom snimila video s nadzornih kamera u trenutku potresa, a tužiteljstvo za nju traži sada kaznu od sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine

Kako javlja 24 sata, Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv vojnikinje (26) optužene za odavanje tajnih podataka.

Terete je da je kao djelatna vojna osoba 30. prosinca 2020. godine s monitora u Nadzornom centru kompleksa MORH-a mobitelom snimila trenutak 'petrinjskog potresa' od 6,4 Richtera od dan ranije svjesna da je navedeni sustav na temelju Zakona o tajnosti podataka klasificiran stupnjem tajnosti "ograničeno" te da je dužna čuvati tajnost klasificiranog podatka.

No, tvrdi tužiteljstvo, ona je snimku preko WhatsAppa, na kojoj se navodno vidi da je vojnik na osiguranju u potresu gotovo stradao, proslijedila čistačici u MORH-u i članovima uže obitelji te time počinila kazneno djelo odavanje tajnih podataka.

'Kao djelatna vojna osoba prošla je sigurnosno informiranje i bila upoznata s pravilima postupanja s klasificiranim i neklasificiranim podacima uključujući i zabranu snimanja službenih, odnosno klasificiranih podataka službenim monitorima u službenim prostorijama kao i zabranu dostavljanja takvih podataka osobama  koje za to nisu ovlaštene ili javnosti', navela je tužiteljica u optužnici.