OGLASIO SE I MORH

Banožić je samome sebi dodijelio državni stan, a sada se raspituje može li mu država sufinancirati kredit za gradnju kuće

17.02.2023 u 21:24

Bionic
Reading

Nakon što je samome sebi dodijelio državni stan, ministar obrane Mario Banožić sad se raspituje može li mu država sufinancirati kredit za gradnju kuće, kako je sinoć otkrio portal Danas.hr. Nekoliko je spornih stvari, a koje su opcije da Banožić dođe do jeftinijih kvadrata koje bi mu sufinancirala država, odnosno svi porezni obveznici?

Ministar Banožić u lovu je na kredit koji subvencionira država. Od Povjerenstva za sukob interesa tražio je mišljenje može li se kao fizička osoba prijaviti na natječaj APN-a. Samo što on već ima stan u vlasništvu.

U vlasništvu ima i građevinsko zemljište na kojem planira graditi obiteljsku kuću, a gradnju bi financirao kreditom APN-a, javljaju iz MORH-a. Kad i ako dobije kredit, ima dvije godine da se riješi stana, može ga primjerice prodati i roditeljima.

'Ministar obrane Mario Banožić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, zatražio je dva mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Jedno mišljenje odnosilo se na sklapanje ugovora o građenju kuće na zemljištu u osobnom vlasništvu te navođenju istog u imovinskoj kartici, dok je drugim traženo postoji li zapreka da kao fizička osoba sudjeluje u programu subvencioniranja stambenih kredita, a u skladu sa Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita', navode iz MORH-a za RTL.

S obzirom na to da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pojedinim dužnosnicima već ranije davalo mišljenje o korištenju APN-a i pitanjima iz ove domene, isto je učinio i ministar Banožić.

'Na oba zahtjeva ministra Banožića Povjerenstvo se očitovalo i navelo da nisu u suprotnosti s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Vezano za traženje mišljenja vezanog za sklapanje ugovora o građenju kuće, Povjerenstvo je u obrazloženju mišljenja navelo kako obveznik Mario Banožić može u napomeni imovinske kartice navesti podatak da je sklopio ugovor o građenju te relevantne podatke iz tog ugovora, što je ministar obrane i učinio.

Napominjemo kako ministar Banožić ispunjava sve kriterije za subvencioniranje kredita u svrhu rješavanja stambenog pitanja u skladu sa Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita, a što je u nadležnosti Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama koja provodi natječaj za subvencionirane stambene kredite', navode iz MORH-a.

U članku 7. spomenutog zakona navedeno je kako zahtjev mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji nisu stariji od 45 godina i koji između ostaloga imaju u vlasništvu samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Istim Zakonom u članku 29. propisano je da korisnik kredita koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja je dužan dokaz o prodaji tog stana odnosno kuće dostaviti APN-u najkasnije u roku od dvije godine od dana sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

'Zaključno, ministar Mario Banožić vezano za navedeno kao obveznik Zakona o sprječavanju sukoba interesa postupio je u skladu sa zakonom', kazali su iz MORH-a za RTL.