nastavlja se komunikacija

Vojni čelnici SAD-a i Kine razgovarali video vezom, prvi put u više od godinu dana

22.12.2023 u 07:41

Bionic
Reading

Vojni čelnici Sjedinjenih Država i Kine razgovarali su u četvrtak putem video veze prvi put u više od godinu dana, izvijestio je Pentagon

U studenom su dvije velesile odlučile obnoviti komunikaciju između svojih oružanih snaga, a u četvrtak su američki načelnik stožera Charles Brown i njegov kineski kolega Liu Zhenli razgovarali putem video veze.

Brown je naglasio koliko je važna razmjena kako bi se izbjegle pogrešne procjene i povezani potencijalni rizici u vojnim operacijama, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder. Bio je to prvi telefonski razgovor s Liuom za Browna, koji je na dužnosti od rujna. Ryder je razvoj događaja nazvao "pozitivnim".

SAD i Kina pokušavaju stabilizirati svoje napete odnose. Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping sastali su se u San Franciscu sredinom studenog.

Washington se prethodno u nekoliko navrata žalio da uobičajena izravna vojna komunikacija s Pekingom ne funkcionira te da bi to moglo dovesti do opasnih nesporazuma i pogrešnih procjena.

Peking je, primjerice, odbio zahtjeve za razgovore na razini ministara obrane. Washington je više puta upozoravao da je komunikacija između vojski dviju zemalja ključna za odgovorno upravljanje odnosima.