otok Tinian

Amerikanci vraćaju u život ogromnu vojnu bazu zapisanu u povijesti, strah ih je Kineza

22.12.2023 u 07:21

Bionic
Reading

Zračne snage SAD-a planiraju vratiti u funkciju zrakoplovnu bazu na pacifičkom otoku Tinian, zapisanom u povijesti kao mjesto s kojeg su 1945. poletjeli bombarderi s atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki

General Kenneth Wilsbach, zapovjednik pacifičkih zračnih snaga, rekao je u intervjuu za Nikkei Asia da će North Airfield na otoku Tinian postati značajan objekt. Bazu je progutala džungla nakon što su Amerikanci napustili taj otok 1946., javlja CNN.

Tinian je dio Sjevernomarijanskih otoka, a oni su dio SAD-a sa sličnim statusom kao i Portoriko. Nalazi se oko 1500 kilometara južno od Japana.

Amerikanci su u Drugom svjetskom ratu oslobodili Tinian 1944. godine od japanske okupacije i na njemu su sagradili ogromnu zrakoplovnu bazu za napad na tu državu. Bila je to jedna od najvećih baza u Drugom svjetskom ratu, s oko 40.000 članova osoblja, a zauzela je gotovo cijeli otok.

Tinian, s obližnjim otocima Saipan i Guam, ima bogatu povijest američkih zračnih operacija. Tijekom Drugog svjetskog rata sva tri otoka bila su dom flotama bombardera B-29 Superfortress koji su razarali Japan.

North Field ušao je u povijest 6. kolovoza 1945., kada je s njega poletio bombarder B-29 nazvan Enola Gay noseći atomsku bombu koja će kasnije biti bačena na Hirošimu, ubivši 70.000 ljudi. Tri dana kasnije, drugi B-29, nazvan Bockscar, poletjet će s Tiniana kako bi bacio atomsku bombu na Nagasaki, ubivši 46.000 ljudi.

  • +4
Američki nosač aviona Gerald R. Ford Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin

Velik dio američke zračne moći na Pacifiku koncentriran je na nekoliko velikih zračnih baza, poput Andersena na Guamu ili Kadene na japanskom otoku Okinawa.

Napad na te baze mogao bi smanjiti sposobnost američke vojske da uzvrati udarac ako tamo bude koncentrirano previše zračnih jedinica. Zbog toga Amerikanci traže mjesta za raspršivanje flote kako bi otežali napad neprijatelju. Prije svega misli se na Kinu, koju je Pentagon označio kao najveću prijetnju.