veliki posao

Vojni analitičar Barić o kupnji borbenih aviona: Geostrateški je prednost na američkoj ponudi

20.05.2021 u 20:08

Bionic
Reading

Vojni analitičar Robert Barić s FPZG-a u Dnevniku N1 govorio je o tome što bi geostrateški za Hrvatsku značio odabir vojnih aviona iz Francuske, a što iz SAD-a.

Ako se pogleda odabir bilo koje strane, velike su razlike, kazao je analitičar.

“Odabir francuske ponude obrazlaže se jačanjem vojne industrije u Europi, te time da će Francuska pomoći Hrvatskoj lobiranjem u nekim programima, no geostrateški je prednost na američkoj ponudi. Radi se o tome tko može Hrvatskoj pružiti veću potporu u djelovanju u regiji”, rekao je Robert Barić za N1.

Kazao je kako se ovdje govori o Bidenovoj aministraciji i planovima za cijelu istočnu Europu, ne samo područje zapadnog Balkana, gdje se može očekivati znatno aktivnija politika.

Hrvatska opet ima šansu postati ključni američki saveznik

“Ima naznaka i da Bidenova administracija priprema veliki program najmodernije vojne opreme po vrlo povoljnim uvjetima i zbog toga bi bilo nužno sačekati vidjeti što se tu događa.

Što se tiče vojne suradnje, tko može u kratkom vremenu dovesti na vojnu vježbu jednu ili dvije brigade sa cjelokupnom opremom i reći – ovo je moj saveznik? Francuska to ne može, a posebno jer u ovoj regiji stanje postaje sve slabije.

Hrvatska opet ima šansu postati ključni američki saveznik u rješavanju stvari u regiji. Naravno, to se plaća. Ovdje to znači da će odnosi sa francuskom stranom biti nategnuti, ali ne postoji ekonomski razlog za francusku potvrdu. Oni su članica EU-a i mi ne možemo dobiti nikakve ofsete niti išta na taj način, jer je to zabranjeno direktivom EK 2009/81 i člankom 346 sporazuma o EU, koji ograničava vojni ofset samo na vojno područje, striktno se mora tražiti dozvola EK”, kazao je Barić i dodao da, što se tiče izravnih financijskih, ekonomskih, znanstvenih ulaganja – to je zabranjeno.

  • +10
Dassault Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Mi ne znamo što zapravo dogovaramo

Sve što dolazi u paketu s američkim F 16 bi moglo odnijeti prevagu?

“Ne znamo što dolazi u paketu. Ugovaramo li samo cijenu nabavke aviona, obuke pilota i ostalo naoružanje? Što je s logistikom, kompletnim drugim borbenim zadaćama – mi ne znamo koje su borbene zadaće za taj avion? Koja je ukupna cijena životnog ciklusa tog aviona?

Danska kada je kupila F35, cijena je bila 3.1 milijardu dolara za 27 primjeraka, ali su rekli da će 30-godišnji ciklus koštati ukupno 6.5 milijardi dolara i da je to ukupna cijena, plus kolika ulaganja trebaju biti u ljude. Ne kupujemo samo komad željeza, mi kupujemo novi borbeni sustav koji treba pripremiti, za koji treba stvoriti uvjete – od smještaja, obuke posade, zemaljskog sastava… Hrvatska javnost o tome nije dobila nikakav podatak ni kada se govorilo o Barackima, a nije ni ovdje.

Kada pogledate te procese u drugim zemljama, oni su transparentni: o tome što se dobiva, koliko to košta, koji su ciljevi vanjske i sigurnosne politike koji se time ostvaruju… Kupnja aviona je uvijek geopolitički odabir, a ne samo ekonomski. Kod nas o tome nema ni riječi”, rekao je Robert Barić.