KOLIKO GRGIĆ DRŽI DO SUDA

Vlasniku Euroherca važnije savjetovanje od svjedočenja

05.11.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Vlasnik osiguravajuće kuće Euroherc Dubravko Grgić po drugi put se nije odazvao USKOK-ovom pozivu za svjedočenje na suđenju u slučaju Fimi medija na kojemu je danas troje poduzetnika posvjedočilo da im je istoimena marketinška tvrtka uredno platila poslove koje su radili za njezine klijente, među ostalim i za HDZ.

Grgić se pismeno ispričao USKOK-u i zagrebačkom Županijskom sudu da ne može doći na današnju raspravu jer danas i sutra mora biti na jednom savjetovanju.

To je već drugi put da se ne odaziva pozivu USKOK-a za svjedočenje, naime, u rujnu se dan uoči ročišta na kojem je trebao svjedočiti iznenada ispričao da je spriječen zbog zdravstvenih problema, no to nije opravdao nikakvom medicinskom dokumentacijom.

Zbog svega je USKOK-ova tužiteljica zatražila da ga na svjedočenje pozove sam sud, što je sutkinja Ivana Čalić i prihvatila pa će Grgića pozvati na ročište zakazano za 27. studenog.

Troje danas ispitanih svjedoka potvrdilo je da je poslovalo s Fimi medijom koja im je uredno platila njihove usluge.

Vlasnik tvrtke za iznajmljivanje video, audio i rasvjetne opreme, 'Eldra', Igor Dražić posvjedočio je da je preko Fimi medije radio za Hrvatsku elektroprivredu, Hrvatsku lutriju i HDZ.


Prisjetio se da je za tu stranku radio na jednom božićnom domjenku, zatim na dva stranačka događaja na Zagrebačkom velesajmu te jednom u prostorijama DVD Hrašće. Poslove je dogovarao s vlasnicom Fimi medije i jednom od optuženih u istoimenoj aferi, Nevenkom Jurak, koja mu je platila sve ispostavljene račune.

S tom je tvrtkom poslovao od 2005. do 2009. godine, a suradnju je uspostavio njegov pokojni otac.

Bez obzira na krajnje korisnike njegovih usluga, račune je, kako je rekao, uvijek uspostavljao Fimi mediji.

Direktorica tvrtke za konferencijsko prevođenje 'Diplomat' Jasenka Šafran posvjedočila je da je za Fimi mediju radila 2008. i 2009. Prevodila je na otvaranju jednog CARDS projekta te na skupštini Mladeži HDZ-a na Zagrebačkom velesajmu. I njoj je Fimi medija uredno platila dva računa koje je ispostavila.

Isto je potvrdio i vlasnik tvrtke 'Engram', Danijel Crnek, kojeg je Fimi medija u nekoliko navrata angažirala 2009. godine pa je među ostalim fotografirao na navedenom skupu Mladeži HDZ-a te na otvaranju autocesta.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebalo svjedočiti troje novih svjedoka.

Uz Nevenku Jurak, u slučaju Fimi medija na optuženičkoj klupi su HDZ, bivši čelnik te stranke i premijer Ivo Sanader, te troje bivši stranačkih dužnosnika - Mladen Barišić, Branka Pavošević i Ratko Maček

USKOK ih tereti da su iz državnih tvrtki i institucija nezakonito izvukli oko 70 milijuna kuna od kojih je veliki dio završio u HDZ-ovom crnom fondu.