VLASNIK KAFIĆA U ZAGREBU

Skinuo Titovu ploču s trga, pohvalio se medijima, policija odmah došla: 'Ne bojim se'

17.08.2017 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon što se medijima i na društvenim mrežama pohvalio da je skinuo ploču s Trga maršala Tita, Nevena Brajkovića, vlasnika kafića u centru Zagreba, jutros je posjetila i policija

'Razgovor s policijom je obavljen oko 9 sati', kazao je Brajković u kratkom razgovoru za tportal.

Podsjetimo, Brajković je, prema vlastitom priznanju, skinuo ploču u utorak oko 16 sati s istočne strane trga, na križanju s Ulicom Andrije Hebranga, čija je lokacija udaljena manje od 300 metara od tog kafića.

Vlasnik je pozirao fotoreporteru Hine s pločom u rukama i pismom u kojem piše da je 1988./1989. proveo 500 dana u zatvoru u ime, kako ga je nazvao, 'ovog zlikovca i njegovih sljedbenika'.

U zagrebačkoj policiji za tportal kažu kako se još utvrđuju sve okolnosti. 'O svemu smo izvijestili i grad, vezano uz sankcioniranje. A nakon završetka izvida o svemu će biti obavješteno i Općinsko državno odvjetništvo', poručili su iz policije. Brajković bi mogao zaraditi prekršajnu prijavu, poput onih koji su svojedobno u Vukovaru skidali ćirilične ploče.

'To je najmanje čega se bojim. Ja sam 1984. osuđen za verbalni delikt, a 1988. i 1989. proveo sam 500 dana u zatvoru. Hrvatski sam branitelj i nemam se čega bojati', kazao nam je Brajković na pitanje o eventualnoj prijavi.

Brajković je vlasnik kafića u Frankopanskoj ulici, koji je u javnosti spominjan kao neformalni izborni stožer kandidacijske liste Brune Esih na posljednjim lokalnim izborima, na kojoj je on bio na 47. mjestu.

Posljednjih mjeseci u javnosti su jačale napetosti uz raspravu o promjeni imena trga. Jedna je ploča s tog trga skinuta krajem lipnja i našla se na stranici nekih političkih novinara na Facebooku.

Odbor za imenovanje ulica Skupštine Grada Zagreba donio je odluku o promjeni imena Trga maršala Tita 21. srpnja, što treba potvrditi Gradska skupština.

Do potvrde Skupštine trg i dalje nosi stari naziv. Stoga smo upitali Gradsku upravu hoće li zamijeniti skinutu ploču, no još nismo dobili odgovor.