preimenovanja

Kako je Titov trg mijenjao ime: Zavirili smo u privatnu pismohranu Zlatka Hasanbegovića

21.07.2017 u 18:01

Bionic
Reading

Tportal je u posjedu dokumenata koji pokazuju kako je Trg maršala Tita 1946. godine dobio ime, ali i kako ga je HDZ 1994. godine htio preimenovati u Kazališni trg, a tada neimenovanu površinu, koja će 12 godina kasnije postati Trg Franje Tuđmana, preimenovati u Park Josipa Broza

Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, nakon sjednice, na kojoj je s četiri glasa za i jednim protiv maršal Tito izgubio trg ispred HNK, iako će stvar formalno biti gotova tek kad to izglasa Skupština koncem kolovoza, nije krio zadovoljstvo.

Prvi i najveći cilj zastupnika Neovisni za Hrvatsku ispunjen je već u prvom koraku. Naime sporazum koji su Neovisni za Hrvatsku potpisali s HDZ-om i BM-om 365 obvezuje sve tri strane da će odmah poslije konstituiranja Skupštine krenuti u preimenovanje Trga. Potpisano - učinjeno.

Hasanbegović je na sjednici održao sat povijesti podsjetivši zastupnike što se sve s njim događalo kroz povijest, od toga da mu je ime mijenjano sedam puta do posljednjeg, neuspjelog pokušaja HDZ-a, HSP AS-a i BUZ-a da 2013. godine promijene ime Trga maršala Tita.

Za sjednicu je pripremio sve dostupne materijale od 1946. godine, a dio njih je iz njegove, kako je rekao, privatne pismohrane.

Tportal je u posjedu svih dokumenata, a uz onaj iz svibnja 1946., kada je Gradski narodni odbor promijenio niz naziva ulica i trgova u Zagrebu, posebno je zanimljiva dokumentacija iz 1994. godine.

  • +4
Promjene imena Trga maršala Tita Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Naime tadašnja Komisija za imenovanja, na čijem je čelu bio HDZ-ov čovjek Hrvoje Hitrec, a HDZ je imao većinu u Skupštini, odlučila je da se Trg maršala Tita preimenuje i da mu se vrati naziv Kazališni trg, ali i da se tada neimenovana površina, na kojoj se danas nalazi Trg Franje Tuđmana, nazove Parkom Josipa Broza.

Iako je Komisija izglasala ta dva prijedloga, oni nikad nisu došli na glasanje u Skupštinu održanu nekoliko dana poslije. Do promjene nije došlo jer se tada u priču, prema tvrdnjama svjedoka vremena, osobno upetljao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman te nije dopustio da se mijenja ime Titova trga.

Dvanaest godina kasnije, u prosincu 2006. godine, nesuđeni Park Josipa Broza postao je Trg Franje Tuđmana.