svjedoci u klupi

Vlahušić i Mrsić svjedočili na suđenju Lovrić Merzel

14.02.2022 u 15:14

Bionic
Reading

Bivši ministar i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić u ponedjeljak su na suđenju za korupciju bivšoj županici Marini Lovrić Merzel posvjedoči da su se s njom sastajali službeno tijekom obnašanja svojih dužnosti.

Vlahušić je, u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu, kazao da je otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2010. na njegov poziv kao gradonačelnika nazočila i tadašnja sisačko-moslavačka županica kasnije optužena za primanje mita, pranje novca i niz malverzacija javnim novcem.

''Na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara bili su predstavnici vlasti, među njima i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, a ja sam pozvao svoje prijatelje iz lijeve političke opcije pa s velikom vjerojatnošću mogu reći da je bila i županica Lovrić Merzel'', rekao je.

Vlahušić je ocijenio kako je s tadašnjom županicom bio u korektnim odnosima jer ih je, kako je kazao, povezivala činjenica da su pobijedili HDZ. Dodao je i da je županica na dubrovačke manifestacije dolazila s gospodarstvenicima.

Mirando Mrsić je rekao da je surađivao s Lovrić Merzel dok je ona bila načelu županije koja je u vrijeme njegovog ministarskog mandata bilježila veliku nezaposlenost mladih ljudi i najniže mirovine u RH.

''Vrlo vjerojatno sam 2012. godine bio na manifestaciji 'Keltska noć' u Sisku u sklopu koje smo rješavali probleme zapošljavanja mlađih od 30 godina jer su njihovi poslodavci trebali biti oslobođeni plaćanja doprinosa. Običaj je bio da se nakon radnog posjeta organizira i radni ručak, ali se detalja, zbog proteka vremena, ne sjećam'', rekao je Mrsić.

Nekadašnja predsjednica udruge studenata Metalurškog fakulteta Emina Veljačić rekla je da je za potrebe sponzoriranja znanstveno-sportskog natjecanja studenata tehnoloških fakulteta Tehnologijada 2009. kontaktirala županicu koja se odazvala pozivu i prihvatila da Sisačko-moslavčka županija bude glavni sponzor manifestacije održane u Umagu.

Svjedočio je i nekadašnji direktor ureda Turističke zajednice Sisaško-moslavačke županije Ivor Stanivuković koji je rekao da je županica, ujedno i predsjednica te turističke zajednice, posjetila turističke sajmove u Rimu i Berlinu na kojima je promovirana turistička ponuda županije.

Lovrić i njezini suoptuženici odbacili Uskokove optužbe

Bivšoj županici stavlja se na teret da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Brenarda Popeca.

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu čime im je pribavila 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime se okoristila za oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je još krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita.

Nakon što se sudac Turudić povukao iz postupka suđenje je u rujnu 2018. formalno krenulo ispočetka pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda Vjeran Blažeković, a optuženi su još jednom odbacili Uskokove optužbe za korupciju.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.