TKO ĆE TO PLATITI?

Vlada želi uvaliti troškove osobnog stečaja bankama

25.04.2014 u 12:04

Bionic
Reading

Javna rasprava o dugoočekivanom zakonu o osobnom stečaju počet će u svibnju, a otvorena su pitanja još tko će voditi stečajne postupke nad građanima i tko će sve to financirati

Prijedlog zakona o osobnom stečaju ubrzano se privodi kraju. U pripremi zakona stručnjacima je ubrzo bio istovrsni zakon Austrije i Njemačke, a ponešto će biti preuzeto i iz slovenskoga propisa.

Osnovna je ideja ta da se građaninu u osobnom stečaju dodijeli stečajni upravitelj koji bi imao potpuni nadzor nad svim njegovim troškovima, prihodima i imovinom. Izradio bi se plan otplate duga koja bi trajala četiri do šest godina, pregovaralo bi se o mogućem oprostu dijela duga, a kada prođe tih nekoliko godina života uz stegnut remen, osoba bi ponovno stekla financijsku samostalnost bez tereta dugova.

Stečajni postupak obuhvaća i oduzimanje imovine dužnika sve do razine koja omogućava minimum za pristojan život.


Među još otvorenim važnim pitanjima uoči sastanka Radne skupine Ministarstva pravosuđa neposredno prije 1. svibnja ističe se pitanje financiranja, kao i tko će zapravo voditi taj postupak: općinski sud ili stečajni sud, piše Poslovni.hr

Ministarstvo pravosuđa sklonije je tomu da se taj postupak povjeri općinskim sucima, i to zbog njihove brojnosti. Tko će pak financirati troškove uspostave i funkcioniranja cijelog novog sustava, drugo je osjetljivo pitanje i vrući krumpir.

Rješenje još nije dogovoreno, ali zasad je sigurno to da država neće preuzeti obvezu podmirivanja troškova. Prema nekim računicama, riječ bi mogla biti o trošku između 100 i 200 milijuna kuna.

Jedno je od mogućih rješenja osnivanje fonda za pokrivanje troškova financiranja sustava kakav ima Belgija, a koji bi punile banke. Ovisno o tome u kojoj mjeri su banke pogrešno prosudile kredibilitet klijenta te u omjeru u kojem se ne vraća kreditna rata na vrijeme, prema belgijskoj formuli kreditne institucije u određenom postotku financiraju fond.