sjednica u banskim dvorima

Vlada usvojila program predsjedanja Europskom unijom, evo na što će se fokusirati u sljedećih pola godine

27.12.2019 u 12:16

Bionic
Reading

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovoj godini Vlada je usvojila program predsjedanja Europskom unijom, a koje započinje s prvim danom 2020. Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rezimirao je događaje u proteklih godinu dana

'Nadam se da ste vi, kao i naši sugrađani, lijepo proveli božićne blagdane', kazao je na početku Plenković ministrima.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli tome da se otvori obnovljeni dio Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjeg mjesta predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. 'To je velik i vrijedan poklon za koji smo izdvojili 95 milijuna kuna', kazao je Plenković.

Podsjetio je da je bio u Rimu prošli tjedan, ali i na obljetnici Puma u Varaždinu.

Podsjetio je i na veliku investiciju HEP-a na toplani Zagreb, ali i spomenuo 3,4 milijarde kuna težak projekt željezničke pruge između Leskovca i Karlovca. 'Hrvatski suverenitet je jači članstvom u Europskoj uniji. Time i naš utjecaj. Tko to nije osvijestio, bilo bi dobro da malo pročita o projektu', kazao je.

Govoreći o programu predsjedanja Europskom unijom, Plenković je kazao da se radi o cjelovitom programu.

'On dobro pozicionira naše predsjedanje i kroz Strateški program i uzima u obzir program rada Ursule von der Layen. Bavit ćemo se Brexitom, Višegodišnjim financijskim okvirom, konferencijom o budućnosti Europe, a četvrto je sastanak na vrhu država jugoistoka Europe i članica', kazao je Plenković.

'Snažna Europa u svijetu punom izazova' slogan je koji je Hrvatska izabrala za svoje predsjedanje.

'Program je grupiran kroz četiri stožerna prioriteta - Europa koja se razvija; Europa koja povezuje; Europa koja štiti i Utjecajna Europa. Uz to svaka formacija Vijeća ima svoje zakonodavne aktivnosti', kazao je Plenković.

Plenković je najavio kako 7. siječnja putuje u Pariz na konzultacije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dva dana kasnije u Zagreb stiže novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a 10. siječnja u zagrebačkoj Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici održava se sastanak Europske komisije.

Plenković će 14. siječnja Europskom parlamentu u Strasbourgu predstaviti hrvatski program, a 16. siječnja u Berlinu su predviđene konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Prvi dan predsjedanja bit će povijesni dan, poručio je pak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na izradi 'ovog povijesnog dokumenta'.

'Uspoređivali smo i druge dokumente ranijih predsjedanja i možemo biti ponosni na izgled, vizualitet. Ne samo vizualitet koji može biti neka slikovnica, nego i sadržaj koji ističe hrvatske prioritete. Pripremili smo šestomjesečni program rada i uvjeren sam da će Hrvatska kao neutralna, kao honest broker ojačati ugled i vidljivost te da će hrvatska vidljivost biti ojačana i to ne samo u Uniji, već izvan Unije', kazao je Radman.

Program predsjedanja možete vidjeti OVDJE.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…