ISTRAŽIVANJE HREJTING

Dvije trećine građana ne zna čime će Hrvatska predsjedati od nove godine

26.12.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Koliko su hrvatski građani informirani o tome čime će Hrvartska predsjedati u prvoj polovici iduće godine i hoćemo li i kakve od toga imati koristi, odgovore donosi HRejting koji je objavio Dnevnik HTV-a

Na pitanje "Znate li kojom će institucijom Hrvatska predsjedati 65,6 posto ispitanih odgovorilo je da ne zna. Točno Vijećem Europske unije, odgovorilo je 13,7 posto. Da ćemo predsjedati Europskom unijom odgovorilo je 7,3 posto, Europskim parlamentom 5,5 posto, Europskom komisijom 3,5 posto i Europskim vijećem 2,8 posto.

Drugo pitanje bilo je "Slažete li se da je hrvatsko predsjedanje i veliki politički uspjeh naše zemlje, šest i pol godina od ulaska u Europsku uniju". Potpuno i uglavnom se slaže 58,8 posto ispitanih, nikako ili uglavnom se ne slaže 34,5 posto, ne zna 6,7 posto.

Na pitanje "Smatrate li da će Hrvatska imati koristi od predsjedanja" odgovori su sljedeći: neće, potpuno ili uglavnom smatra 47,9 posto ispitanih, hoće, potpuno ili uglavnom smatra njih 43,6 posto, a ne zna 8,5 posto.

Na pitanje "Koje će Hrvatska imati koristi od predsjedanja" izdvojili smo odgovore: 26,9 posto smatra da ćemo imati ekonomsku korist povećanjem izvoza, 21,8 posto korist vidi kroz brendiranje i veću prepoznatljivost Hrvatske.

Evo i što smo izdvojili od odgovora onih koji smatraju da nećemo imati koristi od predsjedanja: 39,7 posto smatra da nismo spremni iskoristiti bilo što zbog neorganiziranosti i nestručnosti, 26,8 posto smatra da je to samo administrativna, a ne stvarna politička uloga

  • +42
Nacionalnoj i sveučilišna knjižnica - sjedište za predsjedanje Vijećem EU-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na sjednici Vlade u petak prva točka na dnevnom redu bit će hrvatsko šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije, koje počinje od Nove godine.

Brexit, dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru, proširenje, klimatske promjene - teme su koje će dominirati hrvatskim predsjedanjem.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Nenad Bjelica, Massimo, braća Sinković, Gordan Jandroković…