odgovor na krizu

Vlada u Parizu saziva sastanke sa stranačkim čelnicima i predstavnicima 'žutih prsluka'

02.12.2018 u 21:03

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u nedjelju svog premijera da sazove sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka i predstavnicima "žutih prsluka" nakon nasilnih prosvjeda, a u ponedjeljak će o procjeni šteta razgovarati u ministarstvu gospodarstva udruge poslodavaca, osiguravajućih kuća, turističkih djelatnika i banaka.

Sastanci sa stranačkim čelnicima i premijerom Edouardom Philippeom počet će u ponedjeljak, objavila je palača Matignon.

Osim stranačkih čelnika sudjelovat će i zajednica "žutih prsluka", skupine koja je počela organizirati manifestacije protiv povišenja poreza na gorivo, ali su prosvjedi, sada već teći vikend za redom, prerasli u opće nezadovoljstvo vladom.

Macron je u nedjelju sredinom dana sazvao krizni sastanak pošto je u zemlji u subotu ozlijeđeno 263 osoba u prosvjedima 136.000 pripadnika "žutih prsluka" u subotu.

Na sastanku u nedjelju Macron je pozdravio angažman snaga reda i hitne pomoći koji su hrabro reagirali tijekom dana i večeri, dodala je Elizejska palača.

Naglasio je važnost sudskih procesa kako niti jedan incident ne bi ostao nekažnjen pri čemu je važno prikupiti prijave štete od vlasnika trgovina i drugih lokala.

Za ponedjeljak ujutro najavljen je i sastanak u ministarstvu gospodarstva predstavnika poslodavaca, udruga trgovaca i obrtnika, osiguravatelja i banaka, hotelijera i restoratera, objavilo je ministarstvo.

"Naša najgora strahovanja su potvrđena, treći vikend blokade rezultirao je snažnim gubitkom trgovina", rekao je Jacques Creyssel, izaslanik Saveza poduzeća za trgovinu i distribuciju te dodao da će u ponedjeljak imati prvu procjenu gubitaka

Ako se trgovina na malo u Francuskoj kreće između "8 i 9 milijarda eura" u običnom tjednu, u adventsko vrijeme iznosi "15 milijarda", rekao je i upozorio na goleme posljedice.