HSP

Vlada se boji objaviti rezultate pregovora s EU-om

05.07.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb ocijenio je danas da se hrvatska vlada boji objaviti 'rezultate pregovora s Europskom unijom' i da je objavila samo pregovaračka stajališta, dodajući kako sumnja da će oni biti objavljeni prije završetka parlamentarnih izbora

Upravo rezultati pregovora traže ozbiljnu analizu i iz njih se može procijeniti uspješnost rada hrvatskih pregovarača, ustvrdio je Srb na današnjoj konferenciji za novinare. Istaknuvši da se posljednjih nekoliko dana iznimno mnogo govori o tome kako će 'na jedan uloženi euro iz EU-a doći tri', Srb je ocijenio da su to 'priče za malu djecu i neozbiljna razina razgovora' o tako važnim temama.

Podsjetio je da je Hrvatska dosad od EU-a kroz razne oblike pomoći i pretpristupne fondove dobila oko 1,3 milijarde eura, pri čemu je upozorio da je, primjerice, Srbija, koja još nije ni kandidat za EU, dobila oko 3,5 milijarda eura pomoći. To govori o položaju Republike Hrvatske u cijelom procesu približavanja Europskoj uniji, rekao je.

Ustvrdio je i kako je 'očit scenarij' po kojem će se najprije održati parlamentarni izbori, a zatim potpisati pristupni ugovor s EU-om, objaviti rezultati pregovora i na kraju održati referendum o ulasku Hrvatske u Uniju. Ocijenio je da parlamentarne izbore nije moguće organizirati prije 27. listopada.

Srb je kritizirao i vladinu kampanju 'Tu pripadamo' kojom se građane informira uoči referenduma o ulasku u EU. Htio je, rekao je, Ustavnome sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti financiranja kampanje, ali, dodao je, nigdje nije našao našao akt kojim vlada odobrava oko 15 milijuna kuna za troškove kampanje. Neprihvatljivim, naime, smatra da se državnim novcem financira iznošenje vladina stajališta prema Europskoj uniji, a ostala stajališta i argumenti nemaju takvu mogućnost.

Predsjednik HSP-a kritičan je i prema 'Tesla štednoj banci' i činjenici da bi ona trebala pomoći srpskim povratnicima u Hrvatskoj. Rekao je da se tim posebnim mogućnostima za pripadnike jednog naroda diskriminiraju drugi građani Hrvatske te da bi svi građani u bankama trebali imati isti tretman.