IMENOVAN POVJERENIK

Vlada raspustila Gradsko vijeće Vukovara

09.12.2010 u 16:50

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada raspustila je u četvrtak Gradsko vijeće Vukovara i imenovala povjerenika koji će do novih izbora obnašati dužnost predstavničke vlasti u gradu na Dunavu, neslužbeno se moglo doznati u vukovarskim političkim kuloarima

Razlozi takvoj Vladinoj odluci su nekonstituiranje Vijeća do kraja, odnosno nedonošenje odluke o imenovanju još jednog vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine. Na lokalnim izborima u svibnju prošle godine izabrano je osam manjinskih vijećnika, a kako je u Gradskom vijeću Vukovara 29 vijećnika i kako Srbi imaju pravo na proporcionalnu zastupljenost, koja im po popisu stanovništva jamči trećinu vijećnika, trebali su dobiti još jednog predstavnika.

'Srpska manjina imala je pravo na devet vijećnika, što je trećina u Gradskom vijeću, i nakon konstituiranja Vijeća imali smo rok od 60 dana da se uskladimo s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te ugradimo u Statut pravo srpske manjine na devet vijećnika, umjesto dosadašnjih osam. To smo i učinili, no tražilo se mišljenje o tome s koje liste dolazi. Po mišljenju odgovornih, deveti vijećnik trebao je doći s liste SDP-a, no SDSS je smatrao da to pravo pripada njima, pa se tražilo novo očitovanje Ministarstva uprave.

Cijelo vrijeme čekali smo očitovanje i zbog toga nije dolazilo na dnevni red Vijeća. Kako to Gradsko vijeće nije uradilo, odnosno nije se proširilo za još jednog vijećnika, pretpostavljam da su to vjerojatni razlozi za raspuštanje', pojasnila je u razgovoru s novinarima Zdenka Buljan (HDZ), dosadašnja predsjednica Gradskog vijeća Vukovara.

Na posljednjim lokalnim izborima u Gradsko vijeće je izabrano 13 vijećnika SDP-a, 11 vijećnika HDZ-a, tri su SDSS-ovca bila u Vijeću te još dva predstavnika HSP-a Dr Ante Starčević. Osim tri SDSS-ovca, srpsku je manjinu predstavljalo još petero vijećnika iz redova SDP-a. Iako ni brojka od devet vijećnika srpske manjine ne predstavlja trećinu od ukupnog broja, odnosno 29 vijećnika, u Statut je ugrađena odredba o dodatnom predstavniku Srba, pa bi Vijeće trebalo imati 30 članova.

Imenovani povjerenik, o čijem će se imenu Vlada navodno očitovati priopćenjem, preuzet će sve ovlasti Vijeća, osim donošenja proračuna i raspolaganja gradskom imovinom. Novi izbori u Vukovaru trebaju se raspisati u roku od 60 dana.