RUMUNJI OGORČENI

'Vlada je tražila žrtvenog jarca za svoj neuspjeh u prodaji HŽ Carga'

27.01.2014 u 15:48

Bionic
Reading

I dva dana nakon što je Siniša Hajdaš Dončić prekinuo pregovore s njima oko kupnje 75 udjela HŽ Carga, u rumunjskoj Feroviar Grampet grupi ne mogu doći sebi od šoka zbog načina na koji su pregovori prekinuti

Rumunji i dalje tvrde da su za prekid pregovara doznali iz medija i napominju da se svaki od nekoliko razloga za prekid, koje je Ministarstvo prometa pomorstva i infrastrukture navelo u petak, može osporiti u nekom segmentu. Smatraju da je Ministarstvo tražilo žrtvenog jarca za svoj neuspjeh pa ga je našlo u njima.

'Mi smo i dalje zainteresirani za rad na hrvatskom tržištu, želimo biti partneri i ne želimo nikoga optuživati jer uložili smo u cijeli ovaj proces svoje vrijeme i novac', kazala je Oana Popescu iz Grampeta.

Ponovila je i da njihov zahtjev za još jednim dubinskim snimanjem HŽ Carga nije nerazuman.

'Sam ministar Siniša Hajdaš Dončić izjavio da se u godinu dana, od posljednjeg snimanja, stanje u tvrtki znatno pogoršalo, a nijedna banka ne bi prihvatila podatke stare godinu dana', napomenula je Popescu.

Smatraju kako od Vlade nikad nisu dobili potpunu informaciju oko Agita i tvrde da nisu tražili povjerljive poslovne informacije poput ugovora koje te tvrtka ima sa svojim klijentima, već samo ključne informacije oko njegova poslovanja. Napominju im da iz Banskih dvora nikad nisu poslali kompletnu verziju kupoprodajnog ugovora sa svim aneksima. Drže da je Vlada neprestano pred njih postavljala nerazumne zahtjeve oko garancija da će oni svoje obveze ispuniti i dodaju da su imali garantno pismo od rumunjskih banaka u visini od 60 milijuna eura.

'Sve što smo radili i što smo tražili bilo je u skladu s europskim i hrvatskim zakonima', istaknula je Popescu.

Upitani hoće li ući na hrvatsko tržište u trenutku kad se ono otvori i za druge prijevoznike, iz Grampeta napominju kako će o tome razmisliti, ali kako bi im bilo draže da imaju u vlasništvu tvrtku ovdje koja već ima svu potrebnu infrastrukturu.