povećanje osnovice

Vlada i sindikati u petak opet o Vladinoj ponudi, moguć štrajk

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2022 07:21
  • Objavljeno 08.04.2022 u 07:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vlada i sindikati javnih službi u petak će ponovno razgovarati o Vladinoj ponudi za povećanje osnovice plaća za dva posto od 1. travnja, što je 11 sindikata jednoglasno odbilo, a ako Vlada ne poboljša ponudu sindikalci najavljuju mogućnost štrajka

Sindikati javnih službi inzistiraju na povećanju osnovice za četiri posto od 1. travnja, obzirom da posljednji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije i drugih plaća stanju gospodarstva.

Sindikatima je također neprihvatljiv prijedlog Vlade o naknadi troškova prijevoza jer smatraju da njime troškovi idu na teret samih zaposlenika.

Poručuju kako je neshvatljivo što Vlada unatoč rastu troškova života, rastu proizvodnje i punjenju proračuna iznad očekivanja odlučuje smanjiti realne plaće radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, te održavanja društva i države u vrijeme pandemije.

Njihovi čelnici najavili su da će pokretanje konkretnih industrijskih akcija, uključujući mogući štrajk u javnim službama, ovisiti o ishodu sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata, koji je sazvan za petak u 10 sati.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja i član Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilim Ribić izjavio je da traže povećanje osnovice za četiri posto u travnju, dva posto 1. srpnja i dva posto 1.studenoga.

Podsjetio je kako se radi o 180.000 javnih službenika, a među njima su zaposleni u zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi, kulturi, zavodima za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i drugi. Oni nisu zaslužili da im se ruši kupovna moć, poručio je.

O mogućem štrajku će se provesti izjašnjavanje među sindikalnim članstvom, najavio je Ribić koji nije isključio mogućnost da im se priključe zaposleni u državnim službama.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da će sindikati državnih službi na sastanku u petak u 13 sati saznati je li to konačna Vladina ponuda, a dvopostotno povećanje osnovice niti njima nije prihvatljivo.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!