SJEDNICA VLADE

Plenković komentirao privođenja u Zadru, pa se okomio na Milanovića zbog komentara o Ukrajini: To je skandalozno i reputacijski štetno za Hrvatsku!

27.01.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Održava se sjednica Vlade, a na dnevnom redu danas je odluka o nabavi borbenih vozila Bradley te davanje suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2023. do 2027. godine za njihovu nabavu

Na sjednici će, uobičajeno, biti iznesene informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres, a Vlada će donijeti i odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su pogođene posljedicama razornih potresa na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za sanaciju šteta.

Premijer Andrej Plenković uvodno je podsjetio da danas obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

'Zatvorenici Auschwitza oslobođeni su 27. siječnja 1945. Tamo je ubijeno milijun Židova. Auschwitz je postao sinonim za najstrašnije zločine nad židovskim narodom', rekao je i dodao da je netolerancija sve prisutnija u našem društvu, protiv čega se treba boriti.

Holokaust je, kaže Plenković, jedan od najvećih zločina u povijesti čovječanstva. 'Moramo se prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca. To je bolan dio hrvatske povijesti. Na današnji dan odajemo priznanje i hrvatskim pravednicima među narodima, koji su izložili život da bi spasili svoje bližnje', rekao je.

Što se tiče nabave oklopnjaka Bradley, premijer je pojasnio da se radi o jačanju naše vojske koje ide ruku uz ruku uz nabavu francuskih lovaca Rafale. 'U pregovorima s američkom stranom promijenili smo i financijske uvjete, njihova donacija iznosit će 59 milijuna dolara. Donirat će i dodatnih 11 milijuna dolara, čime će se osigurati sredstva za modernizaciju vozila koja će se odvijati u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Obučit će se naši inženjeri i radnici koji će od 2023. biti u stanju modernizirati ta vozila i učiniti ih funkcionalnima i operativnima.'

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Po pitanju poskupljenja struje i plina, Plenković je rekao da je izložio sustavnu politiku Vlade: 'Ići ćemo s tri smjera - povećati naknade za socijalno ugrožene vaučerima do 200 kuna za struju. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koja primaju tu naknadu. Podići ćemo i iznos naknade, ovisno koliko bude iznosilo poskupljenje. Preispitat će se i uloga HEP-a i sustav PDV-a', dodao je.

Kada je na red došla epidemija koronavirusa, Plenković je ponovio da je cijepljenje jedini pravi alat u borbi protiv virusa. 'Dinamika cijepljenja se jako usporila, ponavljam od proljeća ove godine da imamo cjepiva za sve. Još jednom pozivam sve, bez obzira na dezinformacije, da poštujemo znanost i liječnike', kazao je.

Podsjetio je premijer i na to da Hrvatska ulazi u pregovore za članstvo u OECD-u, što je 'jedan od naših strateških vanjskopolitičkih ciljeva'. 'Vjerujem da ćemo zahvaljujući dosadašnjim i budućim naporima osigurati to da Hrvatska dobije dodatnu legitimaciju na globalnoj razini', rekao je i zaključio komentarom uhićenja dviju osoba koje su ga vrijeđale na društvenim mrežama i komentara Zorana Milanovića:

'Jasno je, i nakon kulturnog poziva na kavu, da se sve svodi na suradnju HDZ-a i SDSS-a. Takav je internetski govor mržnje, on nije spontano i simpatično izražavanje mišljenja, nego je sve utemeljeno konstantnom mržnjom. Meni je to dobro poznato. Drugo, ove izjave predsjednika Milanovića oko Ukrajine dovode do snebivanja naših partnera, od SAD-a do članica EU-a. Ispada da će svaki ozbiljniji veleposlanik kojeg imamo biti pozvan na razgovor zbog predsjednika. To je loše i skandalozno. Naša pozicija je poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, smirivanje tenzija i deeskalacija.'

'Tema odlaska u Ukrajinu je nepostojeća, a mediji puštaju ankete treba li vojska ići tamo. Skandaliziramo naš položaj. Vlada će nastaviti ozbiljnu i odgovornu vanjsku politiku. Unapređujemo odnose, zastupamo naše interese i držimo se temeljnih načela, a ne izgovaramo rečenice koje vrijeđaju druge narode i zemlje', zaključio je premijer.

Potpredsjednik Vlade, ministar branitelja i šef Stožera obnove Banovine Tomo Medved rekao je kako ovog tjedna kreće izgradnja zamjenskih kuća u okolici Petrinje te ostala konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova. Ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je pozvao na cijepljenje te je dodao da broj pozitivnih PCR testova blago pada. 'Jučer je hospitalizirano nešto više osoba dok je broj osoba na respiratorima pao', izjavio je.

Šef stožera Civilne zaštite Davor Božinović objavio je da su svi veliki koncerti koji su se trebali održati u veljači prebačeni na ožujak zahvaljujući susretljivosti organizatora.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je na detalje nabave borbenih vozila Bradley te ponovio da se njima jačaju hrvatska vojska i obrana, nakon čega je Vlada izglasala odluku o nabavi.