naknade u pet razina

Vlada donijela odluku o osnovici za izračun inkluzivnog dodatka, evo kolika će biti

11.01.2024 u 16:24

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o osnovici za izračun inkluzivnog dodatka u iznosu od 120 eura, a sukladno Zakonu o inkluzivnom dodatku visina iznosa novčane naknade namijenjene za osobe s invaliditetom razvrstana je u pet razina ovisno o stupnju oštećenja zdravlja

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić rekao je na sjednici Vlade kako je riječ o rezultatu konsenzusa između udruga osoba s invaliditetom prilikom izrade samog nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku, a koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

"Pri izračunu osnovice vodilo se računa o tome da niti jedna osoba s invaliditetom u narednom razdoblju ne ostvari niži kumulativni iznos onih naknada koje su ovim zakonom i objedinjene", dodao je.

Visina iznosa inkluzivnog dodatka utvrđuje se prema određenoj razini potpore i iznosi 600 posto osnovice za prvu razinu potpore, odnosno 720 eura, 400 posto osnovice za drugu razinu potpore za što je naknada 480 eura, 360 posto osnovice za treću razinu što je 432 eura, 135 posto za četvrtu, odnosno 162 eura te 115 posto za petu razinu, što iznosi 138 eura naknade.

Procjenjuje se da bi pravo na inkluzivni dodatak moglo ostvariti 147.752 osoba s invaliditetom, što je ujedno i trenutan broj korisnika prava koja su objedinjena Zakonom, za što je na godišnjoj razini potrebno 506 milijuna eura.

MORH: Podizanje dobne granice na 50 godina

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se vojnicima i mornarima koji su primljeni u službu na temelju ugovora o vojničkoj službi na neodređeno vrijeme, predlaže omogućiti ostanak u djelatnoj vojnoj službi do navršenih 50 godina života, umjesto dosadašnjih 45, kako bi mogli ostvariti pravo na mirovinu.

Ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je kako je ta problematika privremeno regulirana uredbom od 28. prosinca 2023.

Između ostalog, Vlada je na sjednici donijela Nacionalni program opskrbe lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2024.- 2027. čiji je cilj ostvarivanje samodostatnosti za lijekove iz plazme porijeklom od domicilnih davatelja krvi.

"Zaštita stanovništva lijekovima proizvedenim iz plazme domicilnih davatelja ima prednost u odnosu na one koji su porijeklom iz plazme davatelja iz drugih dijelova svijeta, jer domaće stanovništvo ima sastav prirodnih antitijela u krvi i plazmi kao odgovor na prokuženost lokalno i prirodno prisutnim patogenim uzročnicima", objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pri tome je dodao kako je taj biološki materijal ograničeni resurs i smatra se strateškim te je usporediv s drugim prirodnim materijalima.

Vlada je donijela i Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2026. godine te osnovala Povjerenstvo za ovisnosti i ponašajne ovisnosti.

Humanitarna pomoć za Gazu

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze donacijom 400 tona pšeničnog brašna, slijedom pogoršanja humanitarne situacije i zamolbe Hrvatskog Crvenog križa upućene Ministarstvu poljoprivrede.

"Potrebe za žurnom humanitarnom pomoći u Gazi procijenjene su na 1,2 milijarde američkih dolara za najmanje 2,2 milijuna osoba u Gazi. U kontekstu ove teške situacije, egipatski Crveni polumjesec priprema kamp za 7000 osoba, a za koje je potrebno osigurati osnovne živežne namirnice", objasnio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.