ULTIMATUM

Liječnici se spremaju za štrajk: Vlada je prekršila obećanja, evo što tražimo

10.01.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Liječničke udruge i sindikati u srijedu su najavili da će krenuti s pripremama sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, ako Vlada do kraja siječnja ne ispuni njihove zahtjeve, među kojima je i službeni prijedlog primjerenih koeficijenata.

"Poučeni lošim iskustvom iz travnja prošle godine, prekršenim dogovorom i narušenim povjerenjem, od Vlade i njezinog predsjednika tražimo neodgodivo ispunjavanje onoga što je dogovoreno, a što je prekršeno", kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske do kraja idućeg tjedna očekuju da dobiju službeni prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike, s obzirom da smatraju da trenutnim koje je Vlada ponudila nudi realan pad plaća i ne mogu ga prihvatiti.

Traže da u e-savjetovanje budu upućene izmjene zakona vezane za robovlasničke ugovore specijalizanata, sukladno presudi Ustavnog suda, a do kraja siječnja traže da u e-savjetovanje bude upućen Zakon o ravnopravnom statusu liječnika koji će biti usuglašen s liječničkim udrugama.

Isto tako do kraja siječnja traže početak pregovora za granski kolektivni ugovor.

  • +16
Konferencija za medije nezadovoljnih liječničkih udruga Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Što se tiče vremensko-kadrovskih normativa, svjesni su da je to zahtjevan posao, no treba ih uskladiti s propisima i trebaju postati obvezujući dokument.

"Nakon devet mjeseci što smo dogovorili rješavanje cijelog niza problema ima još malo vremena za rješavanje. Ako u navedenim rokovima to sve ne bude riješeno bit ćemo prisiljeni i počet ćemo s pripremama za sveobuhvatne sindikalne akcije, uključujući i štrajk", poručila je Čulinović Čaić.

  • +12
Prosvjed liječnika 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore rekao je kako je 2023. bila godina najvećeg prosvjeda liječnika, ali i neispunjenih dogovora.

'Bilježimo negativan rekord, u inozemstvo je dosad od ulaska u EU otišlo najviše liječnika - 148 liječnika napustilo je lani Hrvatsku i otišlo u inozemstvo. Kao da je jedna Koprivnica ostala bez liječnika.', ukazao je Luetić.

Ljuti su i mladi liječnici.

'Imamo protuustavne robovlasničke ugovore o specijalizaciji, mladim liječnicima koji završavaju faks ovo je jedan od razloga odlaska u inozemstvo', rekao je Marin Smilović, predstavnik Inicijative mladih liječnika.

Nezadovoljni su i obiteljski liječnici. Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić rekla je kako je u posljednjih osam godina napravljena samo šteta.

'Iako smo s optimizmom prionuli zajedničkom rješavanju problema, obećanja vladajućih su prazne riječi i hrvatski liječnici i dalje će pratiti nestanak javnozdravstvenog sustava', izjavila je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.