NOVA LICA U BANSKIM DVORIMA

Sprema se još jedna rekonstrukcija Vlade: Ovo su sve rošade koje je Plenković izveo u aktualnom mandatu

11.01.2023 u 12:48

Bionic
Reading

U vladi Andreja Plenkovića sprema se još jedna rekonstrukcija, a svi detalji trebali bi biti poznati već danas, kada će premijer predstaviti promjene javnosti

Gotovo je izvjesno to da će s funkcije ministra graditeljstva otići Ivan Paladina, koji je prije manje od godinu dana ušao u Vladu u jednoj od posljednjih rekonstrukcija, a njih nije bio mali broj u dvije Plenkovićeve vlade. O odlasku Paladine javno se špekulira od kraja prošle godine, nakon što je Plenković kritizirao proces obnove za koji je ministar bio zadužen, nazvavši ga 'nestvarno sporim'. Paladinu bi trebala zamijeniti savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo Mirjana Čagalj.

Međutim posljednjih dana u medijima se počelo govoriti i o većim promjenama u garnituri ministara u Banskim dvorima. Spekulira se tako o odlasku ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak, za koju se i prilikom ranije rekonstrukcije govorilo da bi mogla otići. Nju bi navodno trebao zamijeniti njezin državni tajnik, HDZ-ovac Šime Erlić. Sada se piše i o odlasku ministra obrane Marija Banožića, čiji bi resor, prema pisanju medija, trebao preuzeti potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Pritom se govori o spajanju ministarstva obrane i branitelja. No tko će doista morati otići, trebalo bi biti poznato nakon današnjeg užeg kabineta i sastanka vladajuće koalicije. Premijer Plenković prije nekoliko dana jasno je naznačio da će sve o smjenama biti poznato do kraja tjedna.

  • +6
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Dobio sam bjanko potporu za određene kadrovske promjene u sljedećim danima i vezane su uz temu obnove. Nakon dodatnih konzultacija obavijestit ćemo javnost i upoznati Sabor s time', rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak.

Tko god bude morao otići, bit će samo jedan u nizu kadrovskih promjena koje je od početka mandata provodio Plenković. Posljednji je iz Vlade u srpnju prošle godine otišao ministar financija Zdravko Marić, obrazloživši da odlazi 'jer su ciljevi koje si je zadao ispunjeni'. Njega je na mjestu ministra financija naslijedio Marko Primorac, a njegovu ulogu potpredsjednika Vlade preuzeo je ministar prometa Oleg Butković.

  • +18
Zdravko Marić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U travnju prošle godine u Vladu su pak ušli Marin Piletić, Davor Filipović i Anja Šimpraga. Filipović je tako stigao na mjesto ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, koji je sam odlučio otići iz Vlade, a mjesec kasnije postao je viceguverner HNB-a. Piletić i Šimpraga upotpunili su pak mjesta koja su držali članovi Vlade opterećeni USKOK-ovim istragama. Piletić je na mjestu ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zamijenio Josipa Aladrovića dok je Šimpraga postala potpredsjednica Vlade bez portfelja umjesto SDSS-ovog Borisa Miloševića.

  • +2
Marin Piletić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Korupcijska afera i USKOK-ova akcija koja je koštala Aladrovića i Miloševića funkcije prvo je zahvatila bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata. Iako se i oporba udružila i tražila njegovu ostavku zbog spore obnove, s funkcije je razriješen tek kada je uhićen. USKOK ga tereti da je kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Bilo je to prvi put da je uhićen neki ministar koji je u tom trenutku bio na dužnosti.

'Ako je netko uhićen, taj ministar ne može biti, to je jasno kao dan', poručio je tada Plenković.