burno glasanje u saboru

[FOTO] Šimpraga, Filipović i Piletić izglasani, Jandroković široke ruke dijelio opomene, oporba na nogama: 'Ovo nije rekonstrukcija, nego posljedica djelovanja DORH-a'

29.04.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Točno u podne započelo je glasanje u Saboru na kojem bi zastupnici trebali izglasati povjerenje novim ministrima Davoru Filipoviću i Marinu Piletiću te potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi

No već i prije glasovanja zastupnici su zatražili stanke.

'Ovakva stalna rekonstrucija svojevrsna je ustavna kriza u kojoj se uz većinu održava na vlasti kriminal. Ovakva stalna rekonstrukcija potkopavanje je države i demokracije. Već je rekonstruirano desetak ministara zbog teških korupcijskih djela. Prestanite s ovakvom farsom', poručila je Dalija Orešković iz Centra.

'Želim čestitati Grmoji na uspješnoj rekonstrukciji Vlade jer je on tražio njihovu smjenu', kazao je Nino Raspudić iz Mosta. Kritizirao je da se Plenković na rekonstrukciju odlučio ovaj tjedan, da ne bi 'idući tjedan morao otkriti prave razloge zašto ministri odlaze iz Vlade'.

'Nepojmiljivo je da Šimpraga postane potpredsjednica Vlade nakon njenih odgovora vezanih uz Domovinski rat i Oluju. Ovo nije zabilježeno u povijesti hrvatske demokracije, Franjo Tuđman se u grobu okreće', poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

'Ovo što ste naveli nije, ne može i ne smije biti razlog. Jer jedino što iz vas progovara je mržnja, mržnja prema nacionalnoj osnovi', odgovorio je Pavličeku SDP-ov Peđa Grbin.

'Vrijeđate saborske zastupnike, sram i stid nek vas bude. Vi negirate temelje Ustava ovakvim ponašanjem', replicirao je Pavliček.

SDSS-ov Milorad Pupovac prozivanje buduće potpredsjednice Vlade je nazvao 'besprizornim napadom' na Šimpragu.

'Pozivam vas da stanemo. Kolegica je prisegnula na Ustav već ranije. Ovo smatram političkom igrom', pokušao je smiriti situaciju predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

  • +20
Saborski zastupnici glasuju o dva nova ministra i potpredsjednici Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ova Vlada je odavno propala i ne da se rekonstruirati. Od rekonstrukcije ne vidimo ništa osim zamjene članova Vlade koji su pod istragama', poručila je Sandra Benčić iz Lijevo-zelenog bloka, zatraživši stanku.

Zastupnici su Anju Šimpragu za potpredsjednicu Vlade izglasali sa 77 glasova za i 51 protiv.

Prije glasanja o Davoru Filipoviću stanku je zatražio Peđa Grbin, kazavši da je Filipović kandidat samo zato što se Ćorić spominje u aferama. 'Filipović nije bio sposban nadzirati Hrvatske šume, a sada ulazi u Vladu. Ovo nije rekonstrukcija, nego posljedica rada i djelovanja DORH-a i policije. Ovo nije plod nerada i neposobnosti pojedinih ministara jer bi onda otišli i Beroš i Banožić', kazao je Grbin.

'U utorak Andrej Plenković postaje najdugovječniji premijer u hrvatskoj povijesti i ovo je njegova druga Vlada. Danas obilježavamo smrt Ivice Račan. Račan je u 4 godine promijenio 8 ministara i doprinio razjedinjavanju SDP-a. Druga Vlada SDP-a, Milanovićeva promijenio je 9 ministara. U svim država dolazi do promjene kandidata u kabinetima premijera', odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić.

'Račan je imao dvije Vlade i nijedan od ministara nije otišao pod optužbom', replicirao je Davorko Vidović iz Kluba socijaldemokrata.

Sabor je sa 77 glasova za i 50 protiv izglasao Davora Filipovića za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja.

I prije glasanja o Marinu Piletiću bilo je zahtjeva za stankom. 'Da ne bismo neopravdano zanemarili i trećeg ministra koji će sigurno biti donijeti boljitak za radnike', sarkastično je poručila Katarina Peović iz Radničke fronte. 'U nedjelju ćemo doznati koliko Vlada brine o radnicima kad bude najveći radnički praznik', dodala je.

Marijana Petir poručila je Katarini Peović da je 'zastupnica apsurda' te je prozvala da provodi 'džihad' protiv Piletića. Kazala je da Peović govori u ime Kluba HSS-a, a HSS je podržavao Piletića u izbrnoj utrci u Novskoj.

Zbog silnih povreda poslovnika, koje to zapravo nisu bile, Jandroković je podijelio i niz opomena, kako oporbenim zastupnicima tako i vladajućima.

Nakon burnog prepucavanja u sabornici, zastupnici su sa 77 glasova za i 49 protiv podržali Marina Piletića za ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministri i potpredsjednica Vlade odmah su prisegnuli. 'Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik, prisežem', izgovorio je, između ostalog, Piletić.