BUNT

Više od 500-tinjak građana na prosvjedu u Konjščini protiv izgradnju toplane/energane

05.05.2019 u 14:26

Bionic
Reading

Unatoč lošem vremenu, u Konjščini je u nedjelju prosvjedovalo više od 500 stanovnika toga ali i i okolnih mjesta, koji su jasno poručili da ne žele izgradnju toplane/energane u obližnjoj Gospodarskoj zoni Jertovec. Ines Frčko, jedna od organizatorica prosvjeda, ponovila je da su razlozi protiv izgradnje spalionice zaštita okoliša i zdravlja ljudi.

"Borimo se protiv toga jer je to projekt koji je trebao biti planiran u jednom malom mjestu u zelenom Zagorju koji bi zagađivao okoliš i utjecao na zdravlje ljudi, a i nikako nije ekonomičan", izjavila je Frčko.

Dodala je, međutim, kako puno očekuju od sjednice Općinskog vijeća koja je zakazana za utorak.

"Neslužbeno doznajemo da je protekli tjedan bio proveden kratki sastanak s gospodinom Hrženjakom, investitorom, međutim rezultat tog sastanka službeno nismo doznali pa se nadamo da će 7. svibnja, na Općinskom vijeću biti nešto konkretnije o tome", izvijestila je Frčko.

Predsjednica Udruge "KESK" Tina Dundović očekuje da će svi vijećnici glasati za prostorni plan koji neće predviđati izgradnju spalionice na komunalni otpad. No, dodala je, nikome ne vjeruje dok se sjednica ne održi. Kao razlog današnjeg prosvjeda navela je da se još jednom čuje glas građana protiv izgradnje spalionice i da žele zelenu i zdravu Konjščinu.

Na prosvjedu je stigla i podrška od predstavnika lokalne izvršne vlasti. Uz gradonačelnika Pregrade, Marka Vešligaja, bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je okupljenim prosvjednicima kazao kako se, prema postojećem prostornom planu, energana i toplana na komunalni otpad ne može graditi i kako ova inicijativa može u samom startu stopirati njenu potencijalnu izgradnju.

"U prostornom planu postoji izgradnja energane i toplane samo na bio masu. Da bi uopće moglo doći do realizacije tog projekta općinsko vijeće mora donijeti novi prostorni plan", izjavio je Kolar te dodao da je situacija vrlo jednostavna.

"Ako načelnik odustane od tog projekta to neće biti prijedlog za izradu novog prostornog plana. Ako su vijećnici protiv izgradnje energane i toplane u Konjščini oni ponovno neće biti u prostornom planu", pojasnio je župan te dodao da što se tiče strategije gospodarenja otpadom u Krapinsko-zagorskoj županiji već se ranije odlučilo za Centar za gospodarenje otpadom Piškornica.

Hoće li se mijenjati prostorni plan?

Nakon nešto manje od sat vremena prosvjednici su se razišli. Nakon sjednice Općinskog vijeća u utorak trebalo bi se znati hoće li se ili neće mijenjati prostorni plan koji jedini određuje da li se toplana/energana na komunalni otpad može graditi.

Napeta situacija u Konjščini traje još od početka travnja kada je 500-tinjak stanovnika Konjščine i okolnih mjesta, tada prvi puta, javno prosvjedovalo protiv projekta izgradnje toplane i energane. Kao razlog tadašnjeg prosvjeda u stožeru su naveli revolt nezadovoljnih građana zbog nedovoljno informacija vezanih uz postupak koji se provodi u realizaciji projekta toplane i energane u Gospodarskoj zoni Jertovec u Općini Konjščina.

Nakon toga načelnik Mirko Krznar je taj prosvjed, kao i sve što mu je prethodilo, nazvao političkom hajkom na njega kao i da je cijeli slučaj ispolitiziran. Kazao je da se još 2009. razmatrala mogućnost izgradnje toplane a 2015. Općina kreće u izradu novog prostornog plana koji predviđa izgradnju takvog pogona. Prema navodima Krznara u procesu donošenja prostornog plana provedene su tri javne rasprave, a prilikom samog donošenja prostornog plana na Vijeću nije bilo prigovora. Načelnik je tada naglasio da nije Općina ta koja odlučuje hoće li se graditi toplana/energana te da dozvole za to ne izdaje Općina.

Sve je kulminiralo 18. prošlog mjeseca kada je za vrijeme redovitog sastanka između predstavnika općinske vlasti, članova Općinskog vijeća, predstavnika Vijeća mjesnih odbora i članova Kriznog eko stožera, više stotina prosvjednika pokušalo ući u zgradu općine. Od prosvjeda su odustali kasno u noći, tek kada je načelnik Mirko Krznar obećao da se ništa neće raditi bez njihovog pristanka, odnosno da će se vezano uz izgradnju toplane/energane raspisati referendum.