tel aviv

Više od 100.000 prosvjednika protiv reforme pravosuđa u Izraelu

19.08.2023 u 23:29

Bionic
Reading

Više od 100.000 ljudi prosvjedovalo je kasno u subotu u Tel Avivu protiv pokušaja desničarske religiozne vlade premijera Benjamina Netanyahua da reformom oslabi neovisnost izraelskog pravosuđa.

Fokus ovotjednog prosvjeda - 33. toga tipa - zaštita je prava žena, prema medijskim napisima. Na transparentima koje su držale žene pisalo je, na primjer "Ruke dalje od mojih prava" ili "Izrael nije Iran". Prosvjedi su se održali i u drugim izraelskim gradovima. Posljednjih tjedana pisalo se o pokušajima ograničavanja žena u javnim prostorima u Izraelu.

U jednom slučaju vozač autobusa u gradu Ashdodu navodno je potjerao skupinu djevojčica u stražnji dio busa i dao im je deke da se pokriju. U Netanyahuovoj vladi je nekoliko strogo religioznih stranaka koje potiču veću rodnu segregaciju u javnosti. Međutim, nakon incidenta u Ashdodu, Netanyahu je istaknuo da je "Država Izrael slobodna zemlja gdje nitko neće ograničiti tko može koristiti javni prijevoz ili određivati tko sjedi gdje".

  • +8
Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Još jedan prosvjed za ženska prava planiran je u četvrtak navečer u striktno religioznom gradu Bnei Braku blizu Tel Aviva. Masovni prosvjedi protiv vladinih politika odvijaju se redovito u Izraelu duže od šest mjeseci. Krajem srpnja, kao dio vrlo kontroverznog pravosudnog restrukturiranja, koalicija je izglasala zakon koji ograničava djelovanje Vrhovnog suda. Kritičari te vladine odluke smatraju da je to prijetnja izraelskoj demokraciji.

12. rujna, Vrhovni sud planira razmotriti peticije protiv zakona, no prema medijskim napisima vlada namjerava odgoditi sjednicu. Ako sud sruši zakon, moglo bi doći do nacionalne krize.