ASSANGE TVRDI

Visa, Mastercard i PayPal instrumenti su američke vanjske politike

14.12.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, oštro je u utorak u priopćenju objavljenom iz zatvora kritizirao američke kartične kuće Visa i MasterCard te službu za internetsko plaćanje PayPal jer su blokirali plaćanja za njegov portal

'Sada znamo da su Visa, MasterCard i PayPal instrumenti američke vanjske politike. To dosada nismo znali', dodao je u priopćenju koje je izdiktirao svojoj majci Christine Assange za australsku televiziju Channel 7

Prije tjedan dana kartične kuće Visa i Mastercard su objavile da onemogućuju novčane transfere WikiLeaksu. Visa je navodila da čeka 'dodatne elemente' kako bi znala je li stranica u skladu s njezinim pravilima djelovanja, dok je MasterCard te aktivnosti nazvao 'ilegalnima'.

Služba PayPal za internetsko plaćanje je reaktivirala račun stranice WikiLeaks i deblokirala raspoloživa sredstva, ali je upozorila da će joj odrediti neka ograničenja te da ne prihvaća nove uplate do nove uredbe.

Skupina hakera naklonjenih WikiLeaksu srušila je internetske stranice PayPala, Mastercarda i Vise jer su onemogućile novčanu pomoć toj organizaciji koja se proslavila objavom tajnih dokumenta.

Od 28. studenoga dvjesto pedeset tisuća američkih diplomatskih dokumenata pridodano je ranije objavljenoj masi stotina tisuća povjerljivih dokumenata američke vojske o ratu u Afganistanu i Iraku.