GRAĐANSKI NEPOSLUH

Vinko Grubišić otkriva zašto od Hribara nije želio uzeti još 120 tisuća kuna

20.02.2017 u 22:20

Bionic
Reading

Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' (NU2) kazao je kako je sudu i DORH-u prijavio Lordana Zafranovića i Vinka Grubišića zbog filma 'Karuzo', samog Grubišića DORH-u je prijavio zbog filma 'Falsifikator', a oko sufinanciranja tog filma pokrenut je na Trgovačkom sudu i spor. Grubišić u izjavi za tportal navodi kao ga je Hribar prijavio tek nakon što je on to učinio protiv njega, a sa sudskim slučajem, tvrdi, nije upoznat. Oba slučaja, samo bez kamata, teška su 755 tisuća kuna

'Lordan Zafranović i Vinko Grubišić imaju na sudu predmet za film 'Karuzo', za koji su povukli novac, povukli su prvu ratu, ali film nikad nije napravljen, a adekvatan izvještaj nije prihvaćen i predmet je u ovom trenutku na DORH-u. Grubišić se, koristeći blagodati našeg natječaja, prijavio u drugu kategoriju manjinske koprodukcije za film 'Falsifikator' Gorana Markovića. Odobreno mu je 600 tisuća kuna i povukao je 480. Taj novac nije vraćen, izvještaj nije predan, vodi se spor na Trgovačkom sudu i stvar je prijavljena DORH-u. Zna se o kakvom je čovjeku riječ. Gdje je danas OTV, gdje je Jadran film, gdje su naše pare?', upitao se Hribar gostujući u NU2.

Prema podacima kojima raspolaže tportal, HAVC i Jadran film produkcija zaključili su u studenom 2012. godine ugovor o dodjeli sredstava za film (600 tisuća kuna) 'Falsifikator' srpskog redatelja Gorana Markovića, u kojem je Jadran film produkcija bila manjinski koproducent. Mjesec dana kasnije isplaćeno im je 480 tisuća kuna. Film je završen 2013. godine, a prema ugovoru, tri mjeseca nakon završetka producent je bio dužan dostaviti sve specifikacije troškova. 

Tri godine kasnije HAVC je od Grubišića zatražio da sve to dostavi jer nije u spomenutom roku, a kako se to nije dogodilo, HAVC je u travnju 2016. raskinuo ugovor, zatražio povrat sredstava s kamatama i u svibnju Grubišića prijavo DORH-u, da bi u studenom prošle godine slučaj završio na Trgovačkom sudu. 

U izjavi za tportal Grubišić je kazao kako je točno to da mu je kao manjinskom producentu odobreno 600 tisuća i isplaćeno 480 tisuća kuna. 

'Zvali su nas kasnije nam isplate još 120 tisuća kuna prije nekoliko godina, ali kako smo već tada bili kazneno prijavili Hribara, odlučili smo iskazati građanski neposluh i nisam se htio naći s njima i uzeti taj novac. Oni se prema novcu odnose bolje da ne kažem kako. Prijavili su nas DORH-u nakon što smo protiv Hribara potegnuli više procesa. Ne znam je li cijeli slučaj završio na sudu, ali mi ćemo se sada s cijelim slučajem obratiti novim ljudima u institucijama pa da to završimo', naveo je Grubišić.

Odgovarajući na Hribarove optužbe vezane za film 'Karuzo', za koji je ugovor potpisan s Ministarstvom kulture (2007. godine), prije nego li je HAVC počeo raditi (2008.), Grubišić kaže kako je to što se tiče novca završena priča, ali da od filma koji je trebao režirati Zafranović još nije odustao.

Ministarstvo je, doznajemo, Jadran filmu isplatilo 2007. godine 275 tisuća kuna, a nekoliko godina kasnije tada već osnovani HAVC, smatrajući da, sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima, on preuzima poslove koje je za film obavljalo Ministarstvo te traži pravdanje sredstava. Godine 2013. raskida ugovor, godinu kasnije traži povrat sredstava s kamatama, a u siječnju 2015. Grubišića prijavljuju DORH-u. 

Međutim Grubišić ima nešto drugačiju verziju priče. Tvrdi da potraživanja HAVC-a nisu u skladu sa zakonom te da je riječ o projektu koji je pokrenut prije nego što je postojao HAVC.

'Projekt nam je odobrilo Ministarstvo. Jadran film je na promotivne materijale, scenarij i još neke stvari potrošio 440 tisuća, a ne 275 tisuća kuna. To je bilo prije nego li je osnovan HAVC. Taj slučaj je potpisom Ministarstva okončan prije nego li je osnovan HAVC', ustvrdio je Grubišić i dodao da ga je Hribar 2012. godine pokušao navesti da posao prepusti jednoj produkciji koja ga sada hvali. 

Istaknuo je da nije odustao od projekta, ali i da je riječ je o skupom filmu smještenom u Split prije Drugog svjetskog rata i da su sredstva koja je dobio Zafranović premala za tako zahtjevan film. Sam Zafranović je u nekoliko intervjua naveo kako bi film trebao koštati oko 2,5 milijuna eura.

'Za vrijeme Hribara nismo mogli raditi ništa i nadam ćemo u moći budućnosti', zaključio je Grubišić.

Je li što DORH poduzeo po podnesenim prijavama, do zaključenja teksta nismo uspjeli doznati.