parnični postupak

Vrdoljak u stečaju čeka sudsku odluku o isplati 210.000 kuna za 'Generala'

02.11.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj Kiklop filma d.o.o u stečaju, produkcijske tvrtke Andrije i Antuna Vrdoljaka, u izvještaju je potvrdio da je pokrenut parnični postupak kojim se od HAVC-a traži naplata 210.000 kuna za film "General" o životnom putu Ante Gotovine

Stečajni dužnik je, sukladno odluci skupštine vjerovnika od 7. srpnja, kao tužitelj pokrenuo postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv Hrvatskog audivozualnog centra (HAVC). Tužbom se potražuje isplata iznosa od 210.000 kuna. Čeka se ishod parničnog postupka, zaključuje se u izvještaju stečajnog upravitelja Valentina Jakovca.

U prethodnim izvješćima isticao je da je spornih 210.000 kuna za sufinanciranje odobrenog filma "General" bilo ugovoreno odredbom ugovora o sufinanciranju proizvodnje dugometražnog igranog filma krajem rujna 2016. Navodi se i kako je istim člankom navedeno je da će 210.000 kuna, odnosno pet posto od ukupno ugovorenog iznosa osiguranog novca za "Generala" biti isplaćen nakon kolaudacije i nakon što se utvrdi da su sve odredbe spomenutog ugovora ispunjene.

No, s druge strane, HAVC je za Hinu potvrdio da Kiklop filmu nije isplatio 210.000 kuna državnih potpora za film "General" jer je tvrtka Vrdoljakovih bila u poteškoćama, odnosno u "postupku predstečaja, stečaja i likvidacije".

HAVC dodjeljuje državne potpore odnosno sufinancira, između ostalog i proizvodnju audiovizualnih djela, u predmetnom slučaju proizvodnju dugometražnog igranog filma, a sve temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima te Programu državne potpore za dodjelu sredstava za promicanje audiovizualnog stvaralaštva, audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine te odgovarajućeg Pravilnika, ističe se u odgovoru HAVC-a Hini.

Napominju i kako, prema navedenom programu državne potpore, dio novca za ''Generala'' nije mogao biti dodijeljen zbog odredbi o izuzeću poduzetnika u ''postupku predstečaja, stečaja i likvidacije”.

Kiklop film tvrtka je u vlasništvu oca i sina, Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak i kao direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu registrirane 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Najveći projekt Kiklop filma, serija General o životnom putu generala Ante Gotovine bila je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

Konkretno, u medijima se isticalo da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) platio 4,2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9,6 milijuna kuna. Kako se navodilo, taj film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1,8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka snimanja "Generala" neki od sudionika istupili su u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.