PREMIJER IZA REŠETAKA

Vijest o presudi Sanaderu obišla zapadni svijet

20.11.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Sud u Hrvatskoj osudio je bivšeg premijera Ivu Sanadera na 10 godina zatvora zbog primanja mita. Radi se o slučaju kojeg je pomno promatrala Europska unija, ističe BBC. Vijest o presudi prenijeli su i ostali europski, američki i kanadski mediji. S posebnim zanimanjem ovaj su slučaj pratili austrijski mediji

Sanader je osuđen za uzimanje 12,8 milijuna dolara mita u od mađarske energetske tvrtke MOL i 695.000 dolara od austrijske banke Hypo Alpe Adria Bank. Bivši premijer negirao je zlodjela na suđenju, piše BBC i naglašava kako je Hrvatska, koja se nada da će ući u EU u srpnju iduće godine, pod pritiskom zbog borbe protiv raširene korupcije.

Reuters piše kako je Sanader najviši državni službenik koji je osuđen zbog korupcije u Hrvatskoj koja će uskoro postati članicom EU-a. Sanaderova osuda će se vjerojatno smatrati dokazom da sekorupcija iskorjenjuje. Hravtski napori u borbi protiv kriminala se pažljivo prate prije nego što se formalno pridruži Uniji, naglašava Reuters i dodaje kako je sudac Ivan Turudić rekao da tužitelji Sanaderovo uzimanje naknade od austrijske Hypo Alpe Adria Bank 1995. opisuju kao 'ratno profiterstvo'.

Osim ovog slučaja, podsjeća Reuters, Sanaderu se sudi, zajedno s njegovom bivšom konzervativnom strankom HDZ, koja je sada u opoziciji, za navodno stvaranje crnih fondova stranke kojim su izvlačili dobit iz državnih tvrtki i manipulirali javnim natječajima. Sanader je bio premijer od kraja 2003. do ljeta 2009. kada je napustio vladu neočekivano i bez objašnjenja. Jadranka Kosor, njegova nasljednia, pokrenula je antikorupcijsku kampanju koja je pomogla Zagrebu da finalizira pregovore s EU-om.

U kontekst borbe protiv korupcije presudu Sanaderu ističe i talijanska agencija ANSA, navodeći da je primio mito od 695.000 dolara.

Sanader prije izricanja presude



Vijest o presudi Sanaderu u austrijskim i njemačkim medijima

Vijest o presudi bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu se munjevito proširila u medijima njemačkog govornog područja. Austrijska državna televizija ORF je već jutros među svoje vijesti dana uvrstila najavu o tome kako će danas biti izrečene presuda Sanaderu za procese u vezi primanja mita od hypo banke, te u slučaju INA-MOL, a sada već kao 'breaking news' ima vijest s naslovom 'Deset godina zatvora za hrvatskog-eks-premijera Sanadera'.

Bečki dnevnik Der Standard u svojem online izdanju prenosi vijest agencije APA o presudi Sanaderu, pod naslovom 'Bivši hrvatski šef vlade osuđen zbog korupcije', dok konzervativniji Die Presse istu vijest APA-e 'Bivši premijer Hrvatske Sanader dobio deset godina', a svi austrijski mediji očekivano naglašavaju umiješanost Hypo banke u Sanaderov korupcijski proces.

Vijest o presudi Ivi Sanaderu objavljuje i njemački Sueddeutsche Zeitung, koji ističe da je 'Sanader od 2003. do 2009. vladao balkanskom državom Hrvatskom', a sada je osuđen na deset godina zbog korupcije. Sanader je 'presudu primio nepokretnog lica'. U opširnije tekstu o Sanaderovoj presudi izvještava i Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji također ističe 'ilegalne provizije od Hypo banke' koje je dobio Sanader.


Francuska: Osuđen nekad svemoćni premijer

Pod naslovom 'Teška zatvorska kazna za korupciju bivšem hrvatskom premijer', francuska agencija AFP donosi izvještaj s izricanja presude Ivi Sanaderu. 'Bivši svemoćni hrvatski premijer' Ivo Sanader osuđen je na desetogodišnju kaznu zatvora u korupcijskoj aferi čiji se ogranci prostiru do Mađarske i Austrije.

Aferu je budno nadgledala Europska unija, kojoj bi Hrvatska trebala pristupiti u 2013. U slučaju primanja mita za prodaju dijela hrvatske naftne kompanije INA mađarskom MOL-u, agencija podsjeća da je mađarski sud početkom godine zatvorio istragu protiv direktora MOL-a, Zsolta Hernadija, kojeg se sumnjičilo da je Sanaderu predao mito od 10 milijuna eura.

Ivo Sanader je drugi premijer u jugoistočnoj Europi koji je osuđen zbog korupcije, nakon bivšeg šefa rumunjske vlade Adriana Nastasea (mandat od 2000. do 2004.), koji je 2012. osuđen na dvije godine zatvorske kazne.

U izvještaju se podsjeća da je Ivo Sanader prvo uhićen u Austriji, zatim izručen Hrvatskoj te da se razlozi njegovog silaska s vlasti 2009. nikad nisu razjasnili. Napominje se da Bruxelles budno nadgleda borbu protiv korupcije u Hrvatskoj pred njeno pristupanje Uniji.