šef sabora izvan granica

Vijeće za obranu najavljeno pa odgođeno, i sve to zbog Japana

03.06.2019 u 15:41

Bionic
Reading

Iako se o nabavi borbenih zrakoplova nakon propadanja posla s Izraelcima slabo čulo, nove letjelice trebale su biti tema sjednice Vijeća za obranu. No ona je u zadnji tren ipak odgođena

Da će nabava vojnih zrakoplova biti tema sjednice Vijeća za obranu te da se ona trebala održati 4. lipnja, još prošli tjedan najavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

No iako je sjednica najavljena, do nje ipak neće doći. Kako doznajemo u Vladi, sjednica se neće održati jer je predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvan Hrvatske, odnosno na putu u Japanu.

Prema Zakonu o obrani, Vijeće je koordinacijsko tijelo državne vlasti, a u njemu, osim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, sjede predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić, načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan te savjetnik predsjednice nadležan za obranu Zrinko Petener.

Kada će se sjednica održati, nije poznato, ali vjerojatno će to biti poslije povratka predsjednika Sabora iz Japana.

Podsjetimo, u siječnju je Vlada konačno obznanila da odustaje od nabavke izraelskih zrakoplova, nakon što je postalo jasno da Izraelci ne mogu ostvariti ono što su ponudili u natječaju.

Unatoč propalom poslu, ministar obrane Damir Krstičević kazao je da Hrvatska ne odustaje od nabave zrakoplova. 'Transparentno ćemo zatvoriti taj proces i sa svim ovim iskustvom, sa svim ovim dodatnim znanjem, krenuti u novi proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban te da dobije nadzor svojeg zračnog prostora. Ova Vlada će sigurno učiniti sve da se to i dogodi', kazao je tada Krstičević.

Kasnije su državni dužnosnici u javnosti potvrdili da se vezano uz nove zrakoplove vode razgovori sa Šveđanima i SAD-om.

  • +2
MiG-21 i izraelski borbeni avioni F-16 Barak zajedno u sklopu letačkog programa Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL