NA ZAHTJEV PAKISTANA

Vijeće UN-a za ljudska prava raspravljat će o spaljivanju Kurana u Švedskoj

04.07.2023 u 18:11

Bionic
Reading

Na zahtjev Pakistana, Vijeće UN-a za ljudska prava sazvat će izvanredan sastanak o nedavnom spaljivanju Kurana ispred švedske džamije, rekao je glasnogovornik tog tijela u Ženevi u utorak

Po zaprimljenom zahtjevu iz Islamabada u ponedjeljak, Vijeće će održati hitnu raspravu 'o alarmantnom porastu predumišljajnih i javnih djela vjerske mržnje koji se očituje aktualnim oskvrnjivanjem svetog Kurana u nekim europskim i drugim zemljama', rekao je.

Rasprava će se vjerojatno održati ovaj tjedan, dodao je.

Spaljivanje Kurana bio je prvi incident takve vrste u Stockholmu u nekoliko mjeseci. Policija u švedskoj prijestolnici odobrila je da se demonstracija održi nakon što su slične aktivnosti zabranjene u veljači. 

Švedski sudovi presudili su da policija nije imala pravo odbiti zahtjev za spaljivanje Kurana. Švedska vlada rekla je da je demonstracija bila dozvoljena prema zakonima o slobodi izražavanja, ali da nije bila primjerena. 

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ponovno je osudio paljenje Kurana i kritizirao što švedski sigurnosni aparat ne sprječava takve incidente.  S obzirom na to, Turskoj je diskutabilno hoće li članstvo Švedske u NATO-u pomoći savezu da ojača ili će izazvati više problema, rekao je Fidan u utorak, objavila je državna novinska agencija Anadolu u Ankari.

Spaljivanje Kurana izazvalo je prosvjede u Iranu i Iraku i potaknuo službene prosvjede iz zemalja s muslimanskom većinom.