odlučan ministar

Fidan: 'Turska neće popustiti pod pritiskom da pusti Švedsku u NATO'

04.07.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Turska neće popustiti pod 'pritiskom' i protivit će se primanju Švedske u NATO ako ona bude 'teret' za Sjevernoatlantski savez, rekao je u utorak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan

'Turska ne odobrava vršenje pritiska. Mi smo principijelni', rekao je Fidan, pozvavši Švedsku da 'ispuni svoje zadaće' kako bi mogla ući u NATO. 'Pitanje je li pristupanje Švedske NATO-u teret ili prednost u strateškom i sigurnosnom smislu sve je više podložno raspravi', rekao je, tjedan dana uoči samita NATO-a 11. i 12. srpnja u Vilniusu.

U četvrtak bi se u Bruxellesu trebao održati sastanak između Švedske i Turske na kojem bi se trebali okupiti ministri vanjskih poslova, šefovi tajnih službi i savjetnici za nacionalnu sigurnost.

Ankara, koja od svibnja 2022. blokira ulazak Švedske u NATO, kritizirala je prošli tjedan Švedsku nakon paljenja Kurana u Stockhomu, što je švedska vlada 'snažno osudila' i ocijenila 'islamofobnim'. 'Takav čin mijenja percepciju o sigurnosti u Švedskoj', rekao je turski ministar. Slična provokacija dogodila se u siječnju kada je Kuran spalio krajnje desni militant.

Turska, jedina od 31 države članice NATO-a uz Mađarsku koja nije ratificirala pristupanje Švedske u NATO, predbacuje Stockholmu da je popustljiv prema kurdskim militantima koji su pronašli utočište u toj zemlji unatoč tome što je u zadnje vrijeme proveo nekoliko reformi koje se tiču tog pitanja.