POMOĆ STIŽE PREKASNO?

Vijeće sigurnosti odobrilo intervenciju u Libiji

Bionic
Reading

Oko 23,30 po hrvatskom vremenu, Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se na libijsko područje uvodi zona zabrane leta. Izglasavanje rezolucije dolazi u zadnji tren, kada libijski vođa Moamer Gadafi već najavljuje ulazak u Bengazi, no pitanje je može li ovaj potez pomoći libijskim pobunjenicima i narodu koji se usprotivio Gadafiju

S deset glasova za i pet suzdržanih (Njemačka, Brazil, Indija, Kina i Rusija) Vijeće sigurnosti izglasalo je rezoluciju koja bi trebala primiriti stanje u Libiji i uspostaviti zabranu leta. Rezolucija koju su predložili Libanon, Velika Britanija, SAD i Francuska, osim zabrane leta, dopušta i sva potrebna sredstva da se obrane civili u Libiji.

Govoreći prije samog glasanja, francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe poručio kako sve dosadašnje mjere i sankcije nisu urodile plodom te da je Gadafi nastavio ubijati svoj narod.

'Ne smijemo ovim ratnim huškačima dozvoliti da ovo rade, ne smijemo napustiti libijske civile. Imamo jako malo vremena. Sada je sve pitanje dana, i ne samo dana, nego i sata. Svaki sat koji prolazi stavlja veći teret na naša leđa. Ne smijemo zakasniti', rekao je Juppe poručivši da članice vijeća sigurnosti imaju obvezu pomoći građanima u zemljama arapskog svijeta da izgrade budućnost i osiguraju demokratizaciju država.

Iako su Kina i Rusija poznate da u sličnim situacijama ulažu veto, ovaj put su se odlučile biti suzdržane.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice kazala je nakon glasanje: 'Današnja rezolucija snažan je odgovor na hitne potrebe koje imamo na terenu.'

Gadafi: Ako je svijet lud i mi ćemo biti ludi!

Sam Gadafi je u intervjuu danom portugalskom nacionalnom radiju prije glasanja Vijeća sigurnosti rekao da to 'UN-ovo vijeće nema nikakav mandat te da Libija ne priznaje njihove rezolucije'.

'Ako je svijet toliko lud, i mi ćemo biti ludi', kazao je Gadafi, poručivši da će snažno odgovoriti na sve napade sponzorirane od UN-a.

'Međunarodna zajednica udružila se u osudi postupaka Gadafijevog režima i traži da taj isti režim prestane s nasiljem nad libijskim stanovništvom', kazao je britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant poručivši da je Velika Britanija spremna preuzeti svoj dio tereta u provođenju rezolucije.

Rezolucija omogućava državama Arapske lige, ali i drugim UN-ovim članicama da upotrijebe 'sva sredstva kako bi zaštitile civile i područja naseljena civilima koja se nađu pod napadom libijskih snaga, uključujući i Bengazi', no isključuje mogućnost okupacije. Rezolucijom se također traži zamrzavanje svih sredstava Libijske nacionalne naftne kompanije te Narodne banke koje su povezane s Gadafijem.

Američki vojni dužnosnici kazali su CNN-u da se zona zabrane leta obično osigurava borbenim avionima koji zbog svoje brzine i visine ne mogu gađati Gadafijeve helikoptere i ne mogu zaustaviti teško topništvo koje se nalazi na tlu.

Francuska i Velika Britanija već su ranije dale do znanja da su, nakon potvrđivanja rezolucije, njihove vojne snage spremne za nekoliko sati početi zračne napade na Gadafijevu vojsku. Prvi napadi ne bi uključivali SAD, nego bi Velika Britanija i Francuska vjerojatno dobile logističku potporu arapskih saveznika.

Njemačka je priopćila kako se suzdržala u glasovanju o prihvaćanju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o zabrani leta nad Libijom zbog 'značajnih opasnosti i rizika' u vojnoj akciji protiv Moamera Gadafija.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u priopćenju nakon usvajanja rezolucije da njemačke trupe 'neće sudjelovati u vojnoj operaciji u Libiji'.

Samo trenutak nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo rezoluciju počelo je i slavlje na ulicama Bengazija. Kako javlja Al Jazeera, tisuće prosvjednika protiv Gadafija gledale su izglasavanje na velikom projektoru te su donošenje odluke proslavili pucanjem u zrak, vatrometom i mahanjem zastava iz doba monarhije.

Slavlje na ulicama Bengazija